Nikola Jokić posle vođstva u seriji: Nije bitno kojom razlikom pobeđujemo, kad počnemo da igramo individualno - gubimo 1Foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Denver je savladao Lejkerse na startu finalne serije Zapadne konferencije (132:126) prevashodno zbog bolje kolektivne igre i neverovatnih procenata šuta.

Onemogućili su Nagetsi „jezerdžije“ da po već primenjenom receptu započnu seriju u ovosezonskom plej-ofu.

Lejkersi su protiv Minesote i Golden Stejta brejkove pravili već na samom startu, međutim, protiv Denvera su imali ekipu izuzetno raspoloženu u šutu koju je maestralno, u ofanzivnom smislu, predvodio Nikola Jokić.

Impresivnih 46,9 odsto za tri poena šutirali su Nagetsi; ubacili su Lejkersima čak 15 trojki, dok su za dva šutirali, maltene 60 odsto i to protiv najbolje odbrane od početka plej-ofa.

Nikola Jokić je ofanzivno pružio još jednu partiju za divljenje. Ako se izuzme poslednje deonica, u kojoj je ubacio svega četiri poena i to na samom kraju meča, u preostale tri imao je kontinuitet u konačnoj formi – 34 poena, 21 skok, 14 asistencija.

– Utakmica uspona i padova. Bili smo veoma dobri u prvom poluvremenu, kontrolisali sve, ritam, odbranu, skokove… A onda smo u drugom sve to izgubili. Oni su veoma dobar, talentovan tim i izgubili smo staloženost koju smo imali u prvom poluvremenu – racionalno je Jokić sagledao čitav tok utakmice.

Lejkersi su čak mogli i do veleobrta. Kod rezultata 129:126 za Denver, Lebron je šutirao za tri iz sasvim korektne pozicije ali nije pogodio.

– Znali smo da će se vratiti, čvrst su tim, ali nije bitno da li pobeđujete sa 20 ili jednim poenom razlike, pobeda je pobeda.

Nije se Jokić posebno priprema za meč u kojem se namerio na najboljeg defanzivca u plej-ofu – Entonija Dejvisa, koji je pored 40 datih poena, 10 skokova i tri asistencije, imao i dve blokade, obe na šutu srpskog asa.

– Cilj mi je bio samo da dobijem utakmicu, nisam razmišljao šta ću tačno da uradim. Bilo je bitno samo da pobedimo i na sreću to smo i uradili.

Nesumnja srpski centar da Denver može biti konkurentan u seriji samo ukoliko bude igrao timski.

– Moramo da nastavimo da budemo svoji i radimo ono što mi radimo. Kada je tako, dobar smo tim. Kada počnemo da igramo individualno, bez fokusa, gubimo.

https://www.youtube.com/watch?v=Suq5zRm9tho

Uspeo je Jokić da nasmeje i trenere u stručnom štabu Lejkersa kada je na isteku treće deonice pogodio trojku sa nekih osam metara preko ruke Entonija Dejvisa.

–  Nekada je sreća na našoj strani. Ludački šut, nije to nešto na čemu sam radio. Drago mi je što je ušla.

Izuzetan doprinos trijumfu dali su igrači iz drugog plana, pre svega Koldvel Poup i Brus Braun.

Koldvel Poup je pre tri godine, u finalnoj seriji sa Denverom, upravo bio u dresu Lejkersa, a na startu ovosezonske serije isporučio je nekadašnjim saigračima 21 poen, dok je Braun dao 16.

– Mislim da sam na ovo pitanje odgovorio 17 puta. Koldvel Poup je sjajan, šampion je, pobednik, zna šta treba da radi. Profesionalac je, nema problem da se oglasi, čvrst je i zna koja mu je uloga i radi je najbolje na svetu.

Američke novinare je zanimalo i kako je Jokić razumeo veliki povratak Lejkersa, koji su i na početku treće deonice gubili 20 razlike.

– Ne znam. Nije samo do nas, već i do njih. Veoma su dobar tim, imaju Dejvisa koji je igrao sjajno. Lebrona koji utiče na utakmicu na sve moguće načine, Ostin Rivs je odigrao veoma dobro, Hačimura… Nekada napad jednostavno bude bolji od odbrane.

MELOUN: MNOGO JE STVARI NA KOJE MORAMO DA OBRATIMO PAŽNJU

Pokušao je Majk Meloun, trener Denvera, da trijumf na startu serije izanalizira hladne glave.

– Da se razumemo, ovo je finale Zapada i vodimo sa 1-0. Bolje nego da je obrnuto. Rekao sam momcima da možemo da budemo zadovoljni pobedom, odbranili smo domaći teren i u ovom trenutku sezone je teško trijumfovati, ali naša odbrana mora prokleto da bude bolja. Šutirali su 66 odsto u drugom poluvremenu, postizali lake poene. Ne želimo da se pretvorimo u tim koji će da se trudi da postigne poen više, istraje duže. Mnogo je stvari na koje moramo da obratimo pažnju, da ih radimo bolje, ali 19 poena u tranziciji, 17 skokova više i 29 asistencija na 11 izgubljenih lopti, to su dobre brojke. Mnogo radije ću popravljati stvari posle trijumfa u finalu Zapada, neko posle poraza. Kako god, pred nama je mnogo posla.

Osvrnuo se cenjeni stručnjak i na pogotke Jokića i marija na samim istecima napada.

– Pogodili smo neke šuteve, Mari, Nikola, Majkl Porter… Ubacili su šuteve koji su nam bili neophodni. Jokić je bio sjajan, agresivan u vođenju lopte, zakucavao u tranziciji. Pričali smo i ranije, agresivan Nikola Jokić je veoma efektivan. Odradio je paklen posao, ali moram da čestitam i Džamalu, koji je pred meč bio pod znakom pitanja, borio se sa bolešću.

Samokritičan je Meloun, s obzirom na to da su se Lejkersi u drugom poluvremenu u potpunosti vratili u igru i bili naodmak rezultataskog preokreta.

– Teško smo dolazili do poena, gubili loptu. Imali smo 19 poena u tranziciji, ali 17 u prvom poluvremenu zato što smo igrali dobru odbranu, naterali ih da prave greške i dobro trčali. U drugom poluvremenu nismo uspeli da ih zaustavimo, svelo se sve na igru na polovini, koja njima odgovoara. Najbolja su odbrana u plej-ofu i moramo da nađemo način da uvedemo traziciju i brzinu u utakmicu, a ne da igramo protiv postavljene odbrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari