Veterani i dalje vladaju 1Foto: EPA-EFE/PAUL BUCK

Ovogodišnji Indijan Vels ostaće upamćen po nekoliko stvari – Huan Martin del Potro osvojio je svoju prvu masters titulu, 36-godišnji Rodžer Federer odigrao je još jedno finale, mlade teniske zvezde poput Hjeon Čunga, koji je savladao Novaka Đokovića na Australijan openu, pokazale su da nisu trenutna senzacija.

Na drugoj strani među teniserkama Serena Vilijams vratila se na teren i to samo nekoliko meseci nakon porođaja a trofej je podigla dvadesetogodišnja Naomi Osaka, inače najmlađa pobednica turnira u kalifornijskoj pustinji do sada.

Takmičenje će ostati zapamćeno i po finalu između Federera i Del Potra u kome je Argentinac prvo prokockao jednu meč loptu, potom spasao tri i na kraju trijumfovao, prekidajući niz od 16 pobeda švajcarskog igrača od početka godine. Finalni susret prošao je u znaku nervoze obojice tenisera, malo više Federera koji se ljutio čas na nepristojnu publiku, čas na sudiju kojem je svako malo ponešto zamerao, ali i neverovatnih gemova i razmena o kakvima teniseri mlađe generacije još uvek mogu samo da sanjaju. Pobedom u finalu Huan Martin del Potro stigao je do najznačajnije titule od 2009. godine kada je osvojio US open.

– Bio je ovo neverovatan meč. Igrali smo na visokom nivou. I Rodžer i ja smo bili nervozni tokom celog susreta, i to se osećalo na terenu. Nažalost ja nisam uspeo da ostanem pribran u taj-brejku drugog seta ali sam se pribrao u završnici susreta – kazao je Del Potro, koji je u dosadašnjih 24 duela, 18 puta izgubio od Švajcarca.

Na drugoj strani Federer je napravio i suviše nekarakterističnih grešaka iz forhenda, među kojima je bilo nekoliko veoma iznenađujućih. I na servisu nije bio do kraja pribran pa je u nekoliko navrata napravio duple servis greške u taj-brejku.

– Malo sam izgubio servis. On je bio precizan, ja nisam. Koliko god da je neki meč neizvestan, u trenutku sve može da se promeni. Sada dok stojim na ceremoniji dodele trofeja razmišljam da bih voleo ponovo da odigram taj-brejk trećeg seta, zato što mi nije jasno šta se kog đavola desilo. Ali u redu je i to. Takve stvari se ponekad dešavaju – kazao je Federer, koji je zadržao prvo mesto na ATP listi ispred Rafaela Nadala.

Krajinovićev plasman karijere

Novak Đoković trenutno je 12. igrač na ATP listi, a Filip Krajinović došao je do 27. pozicije, što je njegov najbolji plasman u karijeri. Viktor Troicki je i dalje na 68. mestu, Laslo \ere je 94, dok je Dušan Lajović ispao iz top 100 i sada je 108. igrač sveta. Među srpskim teniserkama najbolje plasirana je Aleksandra Krunić koja zauzima 49. mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari