Veto na Top 8 1Foto: Starsport

Posle trijumfa nad Bambergom (74:60) čini se da je samo pitanje vremena kada će zupčanik u mašineriji Crvene zvezde stati na broj osam, u šta je ubeđen i sam trener Trinkijeri.

Na šest kola do kraja grupne faze crveno-beli su na skoru 14-10, sa finim izgledima da prošlosezonsko odelo, specijalno šiveno za četvrtfinale, izvade iz ormana i blagovremeno ga pošalju na hemijsko čišćenje. Iz vizure Dejana Radonjića takva percepcija je još uvek maglovita; konkurencija je takva da samo dva poraza protiv realno boljih ekipa poput Reala i Olimpijakosa napumpan balon optimizma mogu izbušiti do oblika neprepoznatljivog za sve one kojima je radna adresa na Malom Kalemegdanu.

Zvezda je i definitivno dostigla nivo na kome pobeđuje i evroligaške ekipe bez vanserijskih partija i čudnovatih poteza. Radonjić je na samo pola sata pre meča sa Bambergom morao da izbriše sve akcije u kojima je Jović trebalo da bude glavni protagonista; plej Zvezde bacio je beli peškir u svlačionici zbog isuviše jakog bola u leđima, što je automatski trebalo da poveća poroznost spoljne linije, u kojoj, već po navici, nije bilo Dangubića. Da je među pet najboljih evropskih trenera Radonjić je pokazao prilagodivši se situaciji u rekordno kratkom periodu. Dženkins, sa najboljim pasom iz driblinga posle Jovića, odigrao je vrlo dobro na mestu pleja, vešto balansirajući između kreativnosti i egzekucije, koja mu je ipak daleko svojstvenija, što se videlo na samom kraju meča, kada je od 18 timskih sam ubacio 12 poena. Volters i Gudurić menjali su se u ulozi rezervnog pleja; Amerikanac je bio na „kecu“ kada je trebalo probiti prvu liniju odbrane, a Gudura u situacijama dva na dva i pri poboljšanju protoka lopte.

– Osetio sam pritisak kada sam saznao koja će mi biti uloga. Ipak, na zagrevanju mi je trener prišao, ohrabrio me i rekao mi da će mi olakšati ovu utakmicu što je više moguće, tako što će pozivati akcije sa strane, da bih mogao da manje razmišljam o svemu i da bi mi bilo lakše. Pozivao je akcije koje mi odgovaraju i uspeli smo – otkrio je Dženkins tajnu brzog prilagođavanja na situaciju.

Ni serija Bamberga 17:0, deset neiskorišćenih napada i čak osam minuta bez poena nisu predstavljali ništa drugo osim zamora materijala i manjka ideje u odsustvu prosečnih šest asistencija Stefana Jovića. Razvoj situacije je takav da su Zvezdi potrebne još tri pobede za siguran plasman u Top 8. UNIKS i Milan su podnošljivi rivali, ali gde „pronaći“ još jedan trijumf?

– Ostvarili smo veoma bitan trijumf, a lično, mislim da nam je potrebno 16, ako ne čak i 17 pobeda. Ipak, videćemo, idemo kao i do sada – iz utakmice u utakmicu. Korak smo bliže, a ostaje da se vidi kako će se i šta dešavati. Igrali smo prošle godine (Top 8) i znamo kako je to, tako da nema euforije. Trudimo se da igramo protiv svih i sada je mnogo lakše – poručio je Simonović, MVP susreta sa Bambergom sa 13 poena i devet skokova. 

Raspored do kraja

10. mart – Real Madrid

16. mart – Armani Milano

22. mart – Olimpijakos

24. mart – Barselona

31. mart – UNIKS

7. april – Darušafaka

* Zvezda dočekuje Olimpijakos i Uniks, ostalo su gostovanja.

Rezultati i tabela

Žalgiris – Fenerbahče         67:76

Galatasaraj – Real   87:84 

C. zvezda – Bamberg         74:60

Makabi – Olimpijakos         71:82

Baskonija – Armani  sinoć

UNIKS – Efes          sinoć

Darušafaka – Panatinaikos sinoć

Barselona – CSKA   sinoć 

Tabela: Real 18-6, CSKA 17-6, Olimpijakos 17-7,  Fenerbahče 16-8,  Panatinaikos 14-9, Crvena zvezda 14-10, Baskonija 13-11, Efes 12-11, Darušafaka 11-12, Žalgiris 10-14, Barselona 9-14, Bamberg 8-16, Makabi 8-16, Galatasaraj 8-16, Armani 7-17, UNIKS 7-16.

Radonjić kao dirigent

Da je automatizam možda i najbolja ilustracija nivoa uigranosti košarkaša Crvene zvezde pokazuje i način na koji trener Radonjić vodi utakmice. I protiv Bamberga, dobrim delom meča, crnogorski stručnjak uopšte nije delio savete na verbalan način, već je mimikom i pokretima rukama, poput vrhunskih dirigenata, maestralno vodio utakmicu. Prstima bi pokazivao, prilikom protivničkih izmena, kojeg igrača treba svaki pojedinac da čuva, šifrovanim porukama navodio je Dženkinsa koje akcije da postavi, a često je samo mimikom jasno ukazivao svojim momcima gde su pogrešili. Radonjić ima manir i da prilikom tajm-auta prvo pusti igrače da kažu šta osećaju i misle, a potom da im nacrta naredne dve akcije i ukaže na greške. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari