Virtuelni 33. Beogradski maraton u nedelju u Kini 1Foto: Turistička organizacija Beograda/ Beogradski maraton (Arhiva)

Ovogodišnji 33. Beogradski maraton koji je odložen zbog pandemije korona virusa, ipak će se održati u nedelju u Kini uz učešće 6.000 trkača kao virtuelna trka u znak solidarnosti sa građanima Srbije.

Trka će se održati pod nazivom „33. Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“.

Kako je saopšteno iz Beogradskog maratona, odluka je doneta zbog velikog broja već prijavljenih učesnika za 33. Beogradski maraton, zbog čega kineska trkačka zajednica, inače najbrojnija na svetu, nije želela da se pomiri sa ovom situacijom.

„Prijavljivanje za virtuelno učešće na 33. Beogradskom maratonu počelo je 16. aprila na specijalno pripremljenoj trkačkoj elektronskoj platformi i do sada je prijavljeno više od 6.000 budućih učesnika“, navodi se u saopštenju.

S obzirom da je u Kini još na snazi zabrana masovnog okupljanja, kao i masovnog zajedničkog trčanja, ovogodišnji Beogradski maraton biće trčan tako što će svaki prijavljeni učesnik, sa teritorije cele Kine, samostalno trčati svoju trku, koja može biti i kraća od maratona.

Distanca će biti praćena i evidentirana, a svaki učesnik će, kao podsećanje na učešće dobiti i posebno dizajniranu dvojezičnu elektronsku diplomu.

Kreirana je i unikatna serija medalja na kojima piše ‘China-Serbia Friendship Long Live’ sa zastavama Kine i Srbije na traci za medalju.

Poseban znak podrške je i odluka da svaki kineski učesnik prilikom prijavljivanja uplati i simboličnu startninu za učešće, a taj iznos će biti prosledjen kao humanitarna podrška Srbiji u borbi protiv korona virusa, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari