Više noćna mora nego drim-tim 1Foto: EPA/ MONICA M. DAVEY

Drim-tim je zbog serije otkaza najboljih košarkaša postao noćna mora za selektora SAD Grega Popoviča.

Čuveni trener je praktično tek danas, na dan okupljanja tima za početak priprema za Svetsko prvenstvo u Kini, saznao na koga zapravo može da računa pošto su mu otkazi stizali sve do poslednjeg trenutka.

Poslednji u nizu koji je odbio poziv Popoviča je DŽulijus Rendal iz NJujork Niksa, košarkaš koji čak ni ne spada u prvi ešalon NBA zvezda.

Kako je selektor SAD praktično bio spreman na nove otkaze, odmah je pozvao Torija Krejga iz Denvera da ga zameni. Otkaz Rendala u suštini nije više nikog iznenadio u Americi, a lokalni mediji jedino su mu zamerili što se na taj potez odlučio neposredno pred odlazak na pripreme, a ne ranije kao što su to uradili daleko poznatiji DŽejms Harden ili Entoni Dejvis. Među najbolje igrače na koje Popovič neće moći da računa zbog otkaza spadaju još i: Erik Gordon, Bredli Bil, Tobajas Heris, Si DŽej Mekolum, Demijan Lilard, Kevin Lav, Andre Dramond, Montrez Herel…

Greg Popovič na okupljanju tima nije želeo da govori o onima koje nema, a igračima na koje računa poručio je da očekuje da osvetlaju obraz zemlje za koju nastupaju.

– Mi nismo odgovorni samo za to da budemo najbolji na terenu, već i kako se ponašamo budući da nosimo majice reprezentacije SAD. Mi predstavljamo veliki broj ljudi i nemamo samo odgovornost prema državi, već i da nastavimo uspehe koje je reprezentacija beležila prethode decenije i duže – rekao je Popovič.

Selektor SAD nije na startu priprema hteo ni da unapred pravi alibi za eventualni neuspeh na Mundobasketu.

– Jedino što me zanima su igrači koju su se okupili ovde, na pripremama reprezentacije. Imam odličnu grupu momaka i stvorićemo najbolji mogući tim. Okupljeni su igrači koji se međusobno poštuju kako bismo formirali ekipu kojoj će biti neophodno da pobedi neke mnogo dobre evropske timove – zaključio je Popovič.

Američki mediji navode da je Popovič pre prvog treninga održao emotivan govor okupljenim igračima, da im je pričao o tradiciji i tome koliko je bitno za svakog košarkaša da igra za reprezentaciju. Popovič je reprezentativcima rekao i da očekuje od njih da se žrtvuju na terenu, ali i da poštuju svakog protivnika, te da se ne zaleću „glavom kroz zid“. Selektor je košarkašima navodno napomenuo i to da baš zato što su ovde došli kao rezerve treba da pokažu da su nezasluženo bili u drugom planu i da se kući vrate sa zlatnom medaljom koja će biti sjajnija od svakog NBA prstena, zato što je izborena u borbi za svoju zemlju.

Selekcija SAD za Mundobasket 2019.

Kajl Lauri (Toronto), Kris Midlton (Milvoki), Majls Tarner (Indijana), Kemba Voker (Boston), Kajl Kuzma (Lejkers), Bruk Lopez (Milvoki), Donovan Mičel (Juta), Ben Adebajo (Majami), DŽejson Tejtum (Boston), DŽejlen Braun (Boston), Markus Smart (Boston), Tadijus Jang (Čikago), Pi DŽej Taker (Hjuston), Tori Krejg (Denver), Mejson Plamli (Denver), Harison Barns (Sakramento).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari