Vokap: Poštujem što Srbija i Litvanija ne žele strance 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

U 2023. godini uopšte nije iznenađenje da najbolje evropske i svetske košarkaške reprezentacije u svojim redovima imaju naturalizovane igače, pre svega Amerikance.

Međutim, tri evropske države i dalje odolevaju takvom trendu – u pitanju su Srbija, Litvanija i Letonija.

O odluci košarkaških federacija u te tri države govorio je američki plejmejker Tomas Vokap, košarkaš Olimpijakosa. On je dobio grčki pasoš i nosiće nacionalni dres Grčke na predstojećem Mundobasketu.

„Nisam zaboravio svoje američke korene, ali izuzeztno sam zadovoljan što ću imati priliku da predstavljam Grčku jer je to država koju mnogo volim“, kazao je 30-godišnji Tomas Vokap, jedan od najboljih defanzivaca Evrolige kada su spoljne pozicije u pitanju.

„Zaista poštujem Litvance i Srbe i razumem njihovu poziciju da ne žele strance u svojoj reprezentaciji. To je njihovo mišljenje i ja ga zaista poštujem. Da li bih ja kao mlad pomislio da je u redu da selekcija SAD pokupi igrača iz nekog drugog kraja sveta, čak i ako nije Amerikanac? Verovatno ne. Ipak, ja sam već sedam godina u Evropi. Više se osećam kao Evropljanin nego kao Amerikanac“, rekao je Teksašanin.

Vokap je od 2021. godine član Olimpijakosa, a prethodno je igrao za univerzitet Stiven F. Ostin, Vindi Siti Bulse (Dži liga), Ludvigsburg i Žalgiris. Vokap nije prvi Amerikanac koji igra za nacionalni tim „Helade“ – prethodnog leta u selekciji Dimitrisa Itudisa našao se Tajler Dorsi.

Grci se nalaze u C grupi, koja će se takmičiti u Manili, a rivali su im rivali SAD, Novi Zeland i Jordan, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari