Vraća se nikad jači El' Bibo 1

Devet dana jula je događaj iz 2016. godine o kojem ni sveznalica Vikipedija ne zna ama baš ništa.

Ticao se jednog 17 – godišnjaka koji je u devet dana istrčao četiri velike finalne trke na najvećim svetskim i evropskim atletskim takmičenjima za mlađe i starije juniore i osvojio jedno zlato – evropsko na 3.000 metara u Tbilisiju. U Bidgošću na svetskom šampionatu zauzeo je fenomenalno osmo mesto i postao vlasnik gotovo neverovatnog juniorskog rekorda Srbije na 10.000 metara (13:51,40). Bio je to Elzan Bibić (18). Danas punoletni momak iz našeg Sibira, sa Pešterske visoravni, još uvek je najveći adut domaće atletike na srednjim i dugim prugama. Tbilisija u Gruziji i Bidgošća u Poljskoj rado se seća, a ako se pitate zašto i ove godine nije bilo sličnih podviga, medalja i rekorda, morate znati da se odgovor ne krije u onom često upotrebljavanom frazemu – bljesnuo pa nestao. Teška povreda do koje je došlo za vreme trke na Zeničkom mitingu (7. jul 2017.) primorala ga je da propusti drugi i najvažniji deo sezone, onaj u kome su smeštena sva najznačajnija atletska takmičenja.

– Ovoga puta jul mi nije bio srećan“, kaže na početku razgovara Bibić. „U Zenici sam trčao i pobedio na 3.000 metara (8:22,26) po jakoj kiši, ma po nevremenu. Doduše i pre trke osetio sam manji bol kojem nisam pridavao neki značaj. U ekstremnim uslovima i u jakoj konkurenciji, bio sam bolji od Hrvata Faka i Slovenaca Pregrata i Kokalja. Dan kasnije na treningu u Pazaru radio sam sprinteve, a posle njih više nije moglo ništa da se radi. Bolovi su se pojačavali do te mere da sutradan skoro da nisam mogao da se oslonim na desnu nogu. U kasnim večernjim satima posetio sam doktora i odmah krenuo da se lečim injekcijama, ubeđen da se ne radi o ozbiljnijoj povredi, tim pre što u stanju mirovanja nisam imao nikakve bolove, ni najmanje poteškoće pri kretanju. Međutim, pri svakom pokušaju trčanja oni su se javljali. Redovno sam išao na terapije, a magnetnu rezonancu uradio sam posle 20 dana“, opisuje genezu svoje povrede Bibić.

Vraća se nikad jači El' Bibo 2

Da je došlo do naprsnuća kostiju ispod kolena popularni El’ Bibo saznaje prilikom pregleda u Beogradu. „Saznanje da ću propustiti Balkansko prvenstvo u Novom Pazaru i Evropsko prvenstvo za starije juniore u Grosetu (Italija) teško mi je palo. Kako ne bi potpuno ispao iz forme održavao sam kondiciju tako što sam plivao ili vreme provodio u vožnji bicikla, jer su to radnje prilikom kojih nisam osećao nikakve bolove. Da se radi o groznoj i za nas atletičare jednoj od najtežih atletskih povreda doznajem od doktora Milana Mileusnića. Deset dana proveo sam u Beogradu lečeći se sve u nadi da ću uspeti da uhvatim bar kraj sezone. U Novi Pazar na Balkansko prvenstvo došao je i doktor reprezentacije Jovan Đurović, koji živi i radi u Londonu. Posle s njim obavljenih konsultacija došlo se do toga da operacija nije potrebna, ali da se moram pridržavati strogog režima terapije“, priseća se Bibić. Dva meseca je proveo u svojim rodnim Karajukića Bunarima na Pešterskoj visoravni. Nije imao ni dobru krvnu sliku, sad je i to popravio. Redovno je odlazio na kontrole u Beograd, tako da se sada dobro oseća. Pre tri nedelje krenuo je sa treninzima, ali dok u potpunosti ne budem siguran da je povreda prošlost neću insistirati na povratku takmičenjima. „Nadam se da bih mogao da nastupim na Prvenstvu Evrope u krosu, 10. decembra u slovačkom gradu Šamotinu“, poručuje.

Posmatranje trka iz gledališta pred svojim sugrađanima u Novom Pazaru na Prvenstvu Balkana posebno je teško palo Bibiću. „Išao bih po zlato na 3.000 metara, toliko sam bio spreman da ne verujem da bi mi izmaklo. Zbog toga najviše žalim. Pratio sam tu taktičku trku iz gledališta, koja je nešto interesantnija postala tek u poslednjem kilometru. Sećam se da mi je moj trener Rifat Zilkić u jednom momentu rekao: „E, da si ti Biba sad ovde da razbiješ ovu grupu“. Na kraju se dogodilo ogromno iznenađenje pošto je pobedio anonimni David Nikoli iz Albanije, a ja sam tipovao na Hrvata Dina Bošnjaka“, iskren je Bibić.

Vraća se nikad jači El' Bibo 3

Šampionat Evrope za starije juniore na kojem bi slovio za favorita u svojim disciplinama, Bibić prati posredstvom televizije. „Bilo je planirano da tamo trčim 5.000 i 10.000 metara. To je bilo izvodljivo jer nikada nisam bio toliko spreman. I te trke bile su taktičke, ali snašao bih se i siguran sam da bih se domogao postolja, u jednoj trci možda i onog najvišeg. Tačno je da je Jakob Ingerbrigsten iz Norveške ove godine trčao besprekorno, skoro je bio nepobediv, što je pokazao i fantastičnim rezultatima, na 5.000 metara ima skoro nestvarnih 13:37 . To je vrhunsko svetsko vreme. Jedva čekam da se ponovo s njim nađem na stazi. U jedinom dosadašnjem duelu bio je uspešniji, ali kako se radi o krosu (Evropsko prvenstvo), koji nije disciplina koja mi naročito leži, to znači kao da se nismo ni ogledali. Apsolutno je sjajan, iako je mlađi od mene (2000 godište) zajedno sa već slavnim bratom Henrikom, evropskim seniorskim prvakom iz Helsinkija, i drugim bratom Filipom, čini jedan sjajan triling i na treninzima. Izuzetno ga cenim, a osim njega iz Evrope tu je još odlični Španac Adrijan Ben. Još godinu dana sam junior, a to valja iskoristiti sledeće godine kada je svetski šampionat“, s poštovanjem govori o svojim najvećim rivalima sa Starog kontinenta, Elzan Bibić.

Najbolji Bibićevi rezultati na otvorenom

800 m: 1:51,16

1.500 m: 3:47,40

3.000 m: 8:01,92

5.000 m: 13:51,40

10.000 m: 30:32,87

Zlatne medalje sa takmičenja

2015. Prvenstvo Balkana za mlađe juniore – Sremska Mitrovica

2015. EYOF u Tbilisiju

2016. Evropsko prvenstvo za mlađe juniore u Tbilisiju

2016. Balkansko prvenstvo u dvorani – Istanbul

2017. Balkansko prvenstvo u dvorani – Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari