Vranje: Fudbal na Starom placu 1

Prvog dana jula ove godine navršile su se 64 godine od kada je Vranje dobilo Gradski stadion.

Njegova izgradnja počela je 1. februara 1951. godine i završena četiri meseca kasnije. Na otvaranju pred više hiljada gledalaca odigrana je utakmica između reprezentacija Vranja i Niša. Domaćin je slavio sa 3:0. Dotle se fudbalska lopta Vranjem kontrljala na igralištu u Saraini kod Antituberkulozionog dispanzera koje je bilo u stalnoj fazi dogradnje od 1947. do 1949. Baš te 47. osnovan je i po uzoru na Dinamo iz Tbilisija, ali i druge klubove iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza Dinamo u Vranju. Klub koji je okupljao naprednu omladinu levičarske orijentacije. Pre rata oko ekipe Građanskog okupljali su se članovi KPJ, viđeni intelektualci. Kada je došlo do bugarske okupacije Vranja u drugom ratu 1941. godine većina fudbalera iz ovog tima uključujući i narodnog heroju Simu Pogačarevića otišli su u partizane.

A još ranije lopta se kotrljala i na poljani Šapranačkog rida, dok je između dva rata postojalo „Hajdukovo“ igralište na njivama u Bunuševcu. Igralište „Građanskog“ nalazilo se na crkvenoj zemlji ispod stare bolnice, a bilo je mesta za loptanje i u centru grada kod gimnazije i na prostoru gde se sada nalazi Dom kulture. Prva zvanična fudbalska utakmica u Vranju odigrana je na kraju prvog rata 1918. godine. I bila je međunarodna. Vranjanci su se suprotstavili vojnicima iz Francuskog bataljona i igrali nerešeno 2:2. Bilo je to samo tri godine nakon što su bežeći pred plamenom prvog planetarnog rata izbeglice Beograđani u vranjansku čaršiju doneli sa sobom i prvu pravu fudbalsku loptu.

U posleratnim godinama Dinamo je postao mezimče Vranjanaca. Njihova večita „slaba i bolna tačka“. Mnogo togai danas u ovom gradu može da ne funkcioniše, ali za fudbal i Dinamo uvek moraju da se nađu novci, iscrpu i poslednji atomi entuzijazma kada niko u to niko više ne veruje. Gradski stadion je nedeljom bio mesto kolektivne „fudbalske molitve“. Kolone su hrlile na Kosovsku 63 na utakmice Dinama sa tranzistorima u rukama da se ne propuste i one nacionalno važne fudbalske tekme Partizana, Zvezde, Vardara, Olimpije, OFK Beograda. Nosili su se uplaćeni tiketi sportske prognoze. Oni koji su preskakali prodični nedeljni ručak u baraci kod „Čika Duška polovine“ mezetili su ćevape, ispijali šprice i tanko domaće vino, čekajući popodnevnu utakmicu. Ta nedeljna ritualna „sportska procesija“ nije mogla ni bez klaklera, semenki, čegrtaljki, zastava. Buke i vike na sudije. Gunđanja na domaće fudbalere i povika „Ua“ onim sa strane. I uvek nedeljom više od tri hiljade Vranjanaca dolazilo je na „stari plac“ u Kosovsku 63. Tada su se i uredno plaćale ulaznice, retko ko je to izbegavao. Danas je sasvim drugačije.Promenila se vremena, pa i fudbalska tranzicija vlada vranjanskom fudbalskom čaršijom. Dinamo odavno ne igra na „starom placu“.

Preselili se na stadion Pamučnog kombinata „Jumko“. Manje publike. Manje strasti. Više priče o novcu. Manje od domaćim, a više o pridošlim igračima sastrane.Nema više klakera, trazistora i tek po koji prodavac semenki. U rukama moderni telefoni. Rezultati se znaju iz minuta i minut. Izveštaji koje su nekada sa utakmica Dinama slali Mile Pešić, Stojadin Stamenković, Staniša Nakić, Pera Stojanović Tuman čitali su se ponedeljkom u Hotelu „Vranje“. Sada je i to izgubilo pred tehnologijom na draži. Živi se od fudbalskih uspomena koje se sve češće prizivaju, a koje više nikada neće da se ponove – jer je nekad, samo nekad bilo. I bilo je lepo i čudesno iz nedelje u nedelju. Gradski stadion sada je samo vredna „ikona“ jednog minulog vremena na požutelim stranicama sportske štampe. Na njemu nastupaju pred malim brojem gledalaca mlađe kategrije vranjanskog kluba. Bilo i neće se zaboraviti i kada kako se planira „stari plac“ bude pretvoren u moderno sportsko zdanje. Istorija se ne može poništiti. Ona živi kao lepa faktografska uspomena i bogatoj svakojakoj kontrasnosti ovdašnjeg grada. Dok je fudbala biće i priča o fudbalskoj nedelji popodne na Gradsakom stadionu u Vranju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari