Vučićev kum uveo Jedinstvo u Prvu ligu 1foto wikipedia Smint1987

Ubljani su prošlu sezonu završili kao treći u Srpskoj ligi Zapad, ali im je zaleđina predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije odlučio je da umesto OFK Žarkova, koji je odustao od igranja u Prvoj ligi Srbije, u drugom po kvalitetu domaćem fudbalskom takmičenju nastupa Jedinstvo sa Uba, iako ne ispunjava rezultatski kriterijum. Jer je u poslednjem izdanju Srpske lige Zapad osvojio sedam bodova manje prvoplasirane užičke GFK Slobode i bio iza Sloge iz Požege, koja se takođe nadala pozivu sa Terazija 35.

Nagađanje ko će igrati u PLS trajalo je nedeljama, pre svega zato što ne postoje kriterijumi za ovakve slučajeve. Prema propisima, u slučaju da neki klub ne želi da se takmiči, FSS o njegovoj zameni odlučuje „na osnovu procene ko bi mogao najviše da doprinese razvoju srpskog fudbala“. Istina, i kada postoje propisi po kojima se ovakvi slučajevi rešavaju u fudbalskoj Srbiji oni po pravilu služe da se ne bi poštovali.

Odluka IO FSS, kojom je zapravo procenjeno da je igranje Jedinstva u Prvoj ligi Srbije u interesu razvoju domaćeg fudbala, ne predstavlja veliko iznenađenje. Ubljani ne ispunjavaju jedan od kriterijuma, a to je nov stadion, ali je ovaj klub imao veliku finansijsku i političku podršku. Naime, Jedinstvo se u ozbiljne kandidate kvalifikovalo zahvaljujući tome što klub novčano pomaže Nemanja Matić, bivši reprezentativac, koji je letos iz Mančester junajteda prešao u Romu.

Ipak, mnogi smatraju da je Matić samo paravan, a da je najveći adut Ubljana bio Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, jedan od kumova predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Glišić je jedan od osnivača vladajuće partije, a bio je predsednik opštine Ub do 2016. godine. Po informacijama do kojih je došao Danas, Glišić je prilikom posete delegacije FSS Ubu dao garancije da će Jedinstvo biti stabilan prvoligaš i da će imati finansijske mogućnosti da se takmiči u ovom rangu.

Za popunu 16. mesta u PLS kandidovalo se desetak klubova a najmanje šanse imala je Budućnost iz Dobanovaca koja je ovo mesto zasluživala na osnovu činjenice da je ovaj klub bio najbolje plasirani tim koji je na kraju sezone ispao iz Prve lige. Umesto toga favoriti su, uz Jedinstvo, bili Timok iz Zaječara i Dubočica iz Leskovca. Leskovčani su bili favorit zbog izgradnje novog, modernog stadiona, ali i želje države da se „podigne fudbal na jugu Srbije“. Manji je problem bila činjenica da ovaj klub nema ni ekipu, ali ni upravu za ovaj rang takmičenja. Adut Timoka je, takođe, bio nov stadion,

Među kandidatima su bili i Borac 1926, Mladi Radnik 1926, Smederevo 1924, klubovi koji su ranije doživeli bankrot i bili prinuđeni da menjaju ime kako bi izbegli isplatu dugovanja. Zajedničko za gotovo sve klubove koji su želeli da zamene OFK Žarkovo je to što iza njih stoje lokalni ili nešto više rangirani čelnici SNS.

Takođe, gotovo sve ove klubove finansira država (odnosno građani), a mnogi se nalaze u gradovima u kojima se jako teško živi i koji nemaju sređenu infrastrukturu, ali lokalni političari smatraju da će preko fudbala skupiti političke poene kod birača na lokalu.

Da podsetimo, čelnici OFK Žarkova, kluba koji je bio šesti na tabeli PLS na kraju sezone, saopštili su da ne mogu finansijski da isprate igranje u ovom takmičenju, jer Fudbalski savez Srbije (logično) zahteva da od sledeće sezone klubovi moraju da ispune minimalne uslove licenciranja, broja zaposlenih i određenu infrastrukturu. Najviše novca ići će na ugovore igrača, koji će uskoro biti profesionalni, i garantovaće im bar minimalac, što znači da će prvoligaši biti primorani da izdvoje minimalno 250.000 evra po sezoni ukoliko žele da funkcionišu po propisima.

Rojalisti podržali čačanski Borac

Da zaimteresovanost za „razvoj fudbala“ nije specijalitet samo vladajuće partije govori i to da je Gradska organizacija Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) u Čačku poslala zvaničan dopis Izvršnom odboru i Odboru za hitna pitanja FSS u kojem tvrde da Borac 1926 zaslužuje mesto u Prvoj ligi Srbije kako bi klub dobio „šansu da krene putem oporavka i povratka u sam vrh srpskog fudbala“. Ipak, POKS će morati da sačeka neka bolja vremena da bi odlučivala o srpskom loptanju ili da ta partija postane moćnija od SNS ili da Srbija postane kraljevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari