Za bodove i za lek 1Foto: STARSPORT

Nakon tri poslednja uzastopna loša izdanja večerašnji meč sa UNIKS mogao bi da predstavlja „tačku ključanja“ za košarkaše Crvene zvezde.

Iako duel sa ruskim predstavnikom u pretposlednjem kolu Evrolige ne mora biti presudan za plasman u Top 8, pošto je bio usko povezan sa sinoćnjim ishodom duela Bamberg – Darušafaka, na polju samopouzdanja nudi popravni pred naredni utorak protiv Budućnosti, odnosno u Istanbulu za sedam dana. U isto toliko dana Zvezdi će zapravo stati čitava sezona, što je svojevrstan apsurd, jer su konkurenti u Evroligi još uvek u ligaškom delu domaćih prvenstava. Mereno po značaju, večerašnja utakmica u Kombank areni (19.00) uvodni je deo kulminacije zagarantovane u toku naredne nedelje, ali i test mentalne i fizičke snage Mitrovića i saigrača, koji su energetski protiv Olimpijakosa, a naročito u duelima sa Barselonom i Budućnosti bili na nivou na kojem se upalila crvena lampica.

Rezultatski, UNIKS u Evroligi ima sezonu koju su „pojeli skakavci“. Ekipa sa budžetom neuporedivo većim u odnosu na Crvenu zvezdu ostvarila je svega sedam pobeda, po čemu deli poslednje mesto sa očajnim Milanom; prva se oprostila od Top 8 i trenutno je u najdužoj seriji poraza od 11 uzastopnih utakmica.

– Imamo želju i maksimalnu motivaciju da savladamo UNIKS. Za to je potrebno da igramo dobro, ne samo odbranu, već da budemo bolji i u napadačkom smislu od prošlih mečeva i sa našim navijačima zadovoljni završimo domaćinstvo u regularnom delu Evrolige. Uniks je na poziciji na kojoj jeste, ali ima veliki individualni kvalitet. Tim sa Kitom Lengfordom i ostalim kvalitetnim i iskusnim igračima može da bude nezgodan za svakog, bez obzira na mesto igranja utakmice. Kompletni mogu da igraju na nivou koji ukazuje na to da će biti dobar meč – apostrofirao je trener Radonjić jednog od najboljih individualaca u Evropi i najplaćenijeg u Evroligi.

Uniks je u Beograd stigao još u četvrtak ujutro, što baš i nije manir evroligaških ekipa, čime je dodatno pokazao rešenost da lošu seriju prekine baš u Beogradu. NJegovu logiku pospešuje velika energetska istrošenost košarkaša Crvene zvezde koja je u jasnom dosluhu sa očajnom realizacijom u poslednja tri meča. Crveno-beli nijednom nisu prebacili 60 datih poena (ne računajući produžetke protiv Olimpijakosa); imaju permanentan problem u organizaciji napada, rapidan pad asistencija i loše procente za tri poena; pritom centarska linija apsolutno ništa ne može da iskreira pod košem. U datim okolnostima, broj individualnih i iznuđenih rešenja veći je od optimalnog, samim tim i prosek izgubljenih lopti.

– Da je raspored bio drugačiji, naš učinak bi bio bolji. Nemoguće je imati očekivanja da svake sekunde budemo kao što smo bili, to je nemoguće. Od 19. januara nismo u sastavu koji može najviše. Ponekad je bio kompletan, ali to nije bila ta spremnost. Koliko je tu utakmica, putovanja, psihološke potrošnje? Pa i ako promašimo neki šut nije za kritiku, a ni za paniku. Takav raspored nema niko osim nas. Moramo da radimo u rasporedu koji imamo najbolje moguće. Bićemo bolji, ali je potrošnja ogromna – obrazložio je trener Zvezde razloge lošeg učinka u napadu.

Jović upitan do kraja sezone

Stefan Jović večeras neće igrati za Zvezdu; iako je u Podgorici odigrao 11 minuta, posle meča jednostavno nije mogao da hoda zbog bolova u leđima: „Jović je počeo sa radom, ali je tokom meča opet osetio problem sa leđima, tako da u drugom poluvremenu nije mogao ni da igra. Sutradan maltene nije mogao da hoda. Pokušaćemo da nađemo način da ga dobijemo makar za nešto do kraja sezone. Najviše bih voleo da je na nivou na kom je bio, da bude sa nama i pomogne nam. Najviše bih želeo da on u utorak bude u timu. I on to hoće, ali ako bude mogao. Ako može da, ako ne može, neće biti“, podsetio je Radonjić da je Jović došao u Zvezdu sa povredom leđa.

Železnik ili Arena – posle UNIKS

Uprava Crvene zvezde još uvek nije odlučila gde će ugostiti Budućnost u majstorici polufinala plej-ofa ABA lige narednog utorka. Hala „Aleksandar Nikolić“ zauzeta je zbog Dejvis kupa između Srbije i Španije i jedina rešenja su Kombank arena ili hala u Železniku. Vodeći ljudi crveno-belih saopštili su da će konačnu odluku doneti odmah posle meča sa UNIKS, verovatno vođeni logikom da ukoliko košarkaši slave Arena bude domaćin, a u suprotnom Železnik.

Raspored i tabela

29. kolo
Efes – Olimpijakos sinoć
Bamberg – Darušafaka sinoć
Barselona – Makabi sinoć
Galatasaraj – Baskonija 19.00
Žalgiris – Milano 19.00
Crvena zvezda – UNIKS 19.00
Panatinaikos – CSKA 20.45
Real – Fenerbahče 21.00

1. Real 21-7
2. CSKA 21-7
3. Olimpijakos 19-9
4. Fenerbahče 17-11
5. Panatinaikos 17-11
6. Efes 16-12
7. Baskonija 16-12
*8. Crvena zvezda 15-13
9. Darušafaka 14-14
10. Žalgiris 13-15
11. Barselona 11-17
12. Bamberg 10-18
13. Galatasaraj 10-18
14. Makabi 10-18
15. UNIKS 7-21
16. Milano 7-21

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari