Za četvrtfinale sa Slovenijom 1Foto: Fiba

Kadetska košarkaška selekcija Srbje savladala je u trećem kolu grupe B reprezentaciju Holandije 78:52 (20:13, 24:8, 14:21, 20:8), zauzela drugu poziciju posle prve faze i u sredu će se u osmini finala sastati sa selekcijom Slovenije koja je bila trećaplasirana u grupi A.

Sistem takmičenja je takav da je grupna faza služila samo za „zagrevanje“, odnosno za zauzimanje pozicija pred eliminacionu fazu.

Iako je i snaga protivnika na to uticala, kadeti Srbije su i trećeg dana Evropskog prvenstva, kao i u subotu protiv Letonije, pružili mnogo bolje partije nego na premijeri protiv Španije. Jeste „Furija“ tada pokazala dominaciju, ali je evidentno da su mladi košarkaši Srbije razbili počenu tremu i grč i da će nadalje, u nokaut fazi, pružiti svoj maksimum pa dokle doguraju.

Posle debakla od Španije, seektor Vlada Vukoičič je iskusno preuzeo svu odgovornost na svoja pleća, video je da su momci skroz pogubili i da im je strah vezao ruke.

– Suludo je kriviti igrače koji imaju tek 16 godina. Definitivno stručni štab i ja kao prvi trener nismo ispunili zadatak na pravi način. Poraz od ovakve Španije nije strašan, eliminaciona faza počinje od osmine finala, ali ako želimo da napravimo nešto značajno, moramo da se oslobodimo grča i straha i pokažemo ono što smo vežbali – rekao je tada Vukoičić.

U utakmici protiv Holandije neizvesnosti je bilo samo u prvoj četvrtini, početkom druge kadeti Srbije su se „otvorili“, krenula je igra iz tranzicije i veoma brzo su stvorili nedostižnu razliku. Nisu se Holanžani predavali, čak su niskoristili malo opuštanje Srbije u trećoj deonici, ali su stvari brzo vraćene na svoje. Vukoičić je igrao sa svih 12 igrača, a u strelce se nisu upisala samo dvojica. Najefikasniji u selkciji Srbije bio je Vojin Ivković sa 13 poena, nikola Manojlović je dao 12, a najbolji ukupni učinak imao je Mihailo Mušikić koji je bez promašaja dao osam poena, imao šest skokova i četiri asistencije.

 

Osmina finala sutra i prekosutra

Sutra se u osmini finala sastaju: Hrvatska-Italija, Turska-Gruzija, Estonija-Grčka i Francuska-Nemačka, a u sredu: Litvanija-Holandija, Izrael-Letonija, Španija-Crna Gora i Srbija- Slovenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari