Za kraj crne serije 1Foto: Beta/Branislav Božić

Crvena zvezda večeras dočekuje Himki u 6. kolu Evrolige sa željom da pred svojim navijačima prekine seriju od tri uzastopna poraza.

Ne može se reći da je za to dobar momentum, ruska ekipa u Beograd dolazi sa skorom 4-1, izgubili su do sada samo od CSKA u gostima, prekjuče je rutinski prebrođen i Panatinaikos.

Zvezda je izgubila u Istanbulu, ličio je taj poraz po mnogo čemu na neuspehe u Atini i Tel Avivu. Crveno-beli bi gubili, pa se vraćali, ali nije bilo onog ključnog udarca kojim se prelama utakmica.

Protiv Efesa su napravili seriju 14-0, prešli u vođstvo i onda sa vezana tri nepromišljena napada dozvolili protivniku da vrati i vođstvo i samopouzdanje. Ponovio se i loš start, Zvezda je u uvodnih 10 minuta izgubila pet lopti, promašila svih sedam šuteva za tri poena i dopustila protivniku da se „odlepi“ na dvocifrenu razliku (21:9).

I trener crveno-belih Andrija Gavrilović potvrdio je da je to osnovni razlog poraza.

„Imali smo cilj da se takmičimo, da do kraja utakmice pokušamo da budemo ‘blizu’ i da učinimo meč neizvesnim. Da probamo da iznenadimo. Imali smo dobru reakciju u trećoj četvrtini, ali kada pogledam statistiku vidim da u prvoj četvrtini nismo poštovali dogovoreno. U prvoj četvrtini su kažnjavali našu staru igru. Pored toga, postoji razlika u procentima za tri poena i mislim da to pokazuje prevagu“, rekao je Gavrilović posle meča.

On je objasnio i zašto njegova ekipa nije igrala sa više pritiska na plejmejkere domaćina, kao u trenucima kad je napravila veliki preokret.

„Pokušavamo da imamo dobre ‘mečapove’, ali Efes je imao više od jednog igrača u postavi koji je mogao da prenese loptu. Na primer, ako su tu Micić i Larkin, onda morate da birate koga ćete da branite pritiskom. Mislim da je Efes dobro čitao te situacije. Obično vršimo veći pritisak na loptu, ali s obzirom na njihovu pikenrol igru sa Micićem, Larkinom i Simonom, morate dobro da razmislite koga ćete da stavite na kog igrača. Cilj je uvek postaviti dobrog čuvara, ali to nije uvek lako“, objasnio je Gavrilović.

Večerašnji protivnik, makar po igrama na startu sezone, razlikuje se od pre jer igra čvršće, organizovanije i ozbiljnije. Nije to više „one man show“ Alekseja Šveda, to je sada dobro popunjen roster sa mnogo bolje raspoređenim ulogama. Trener Rimas Kurtinaitis posložio je kockice, Šved je i dalje prvi poenter (prosečno 22,6 poena), ali ima i čak 6,4 asistencije po meču, po čemu je četvrti u Ligi. Ekipa je druga po efikasnosti sa 88,8 poena prosečno, tako da bi Zvezda za pobedu morala da da makar 80 poena, što je za deset više od ovosezonskog proseka. I da, pre svega, popravi veoma loš procenat šuta za tri poena.

U međusobnim susretima u Evroligi je 3:1 za goste. U sezoni 2015/16 Zvezda je slavila u Beogradu (96:91) nakon što joj je Himki naneo jedan od najtežih poraza u ovom takmičenju (91:53). Dve sezone kasnije, Himki je oba puta pobedio, 85:78 kod kuće i 79:70 u gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari