Zaboravljena legenda Partizana: Mustafa Hasanagić, čovek koji je dao više golova nego što je odigrao utakmica 1Foto: Starsport

Legendarni fudbaler Partizana Mustafa Hasanagić preminuo je u nedelju u 83. godini.

Tužnu vest za sve navijače crno-belih i šire, ljubitelje fudbala na ovim prostorima, potvrdio je i klub iz Humske, koji je putem društvenih mreža izrazio saučešće porodici i prijateljima jednog od članova čuvenih „Partizanovih beba“.

– Sa žalom smo primili vest da nas je jutros napustio velikan jugoslovenskog fudbala, član “Partizanovih beba” i legendarni napadač najbolje generacije Partizana Mustafa Hasanagić – navodi se u objavi kluba.

Mustafa Hasanagić je rođen je 20. aprila 1941. godine u Priboju. Prvo je igrao u FAP-u, a onda je 1962. godine potpisao za Partizan i tu ostao do 1969.

Igrao je za Partizan finale Kupa šampiona 1966. godine i u tom finalu asistirao Veliboru Vasoviću za gol na čuvenom Hejselu protiv Real Madrida.

Ta generacija Partizana se smatra najboljom u klupskoj istoriji.

Prethodno je u polufinalu Kupa evropskih šampiona postigao gol protiv Mančester junajteda, koji je bio predvođen Džordžom Bestom i Bobijem Čarltonom.

Hasanagić je pogodio glavom u 46. minutu, a samo 12 minuta kasnije je bio precizan i Radosav Bečejac.

Zvanična statistika kaže da je Hasanagić za Partizan odigrao 337 mečeva i postigao 355 golova i on je jedan od retkih igrača koji je dao više golova nego što je odigrao utakmica.

Dao je 112 golova na prvenstvenim utakmicama, 21 na internacionalnim, 190 na prijateljskim mečevima.

Sa Partizanom Hasanagić je osvojio tri titule šampiona Jugoslavije (1962, 1963, 1965).

Za navijače Partizana je bio Muja. Tresao je mreže na najrazličitije načine. Po pravilu efektno. Specijalnost mu je bila da primi loptu na grudi, a onda iz voleja puca neodbranjivo.

Iako nije bio preterano visok, oslanjao se na sjajan odraz što mu je omogućilo da često bude precizan iz vazduha.

Iz Humske je otišao u Švajcarsku i nosio dresove Serveta i Šo de Fona. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je pet mečeva.

Za reprezentaciju Jugoslavije, Hasanagić je odigrao pet utakmica. Debi je imao 7. novembra 1965. godine na kvalifikacionoj utakmici za svetsko prvenstvo protiv Norveške u Beogradu.

Jugoslavija je odigrala nerešeno 1:1. Oproštaj od reprezentacije, Hasanagić je imao 3. maja 1967. godine na utakmici, u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 1968. u Italiji, protiv Nemačke u Beogradu. Jugoslavija je ovu utakmicu pobedila sa 1:0.

Partizanova porodica je tako u samo par dana ostala bez dva velikana, nakon što je u subotu preminuo Ilija Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari