Zadržati sudbinu u svojim rukama 1Foto: KSS

Košarkaši Srbije izgubili su u petak od Izraela (74:83) i propustili prvu mečloptu da se kvalifikuju na Mundijal u Kini.

Zanimljivo ali i čudno je da je našim igračima pred kraj utakmice izgledalo „nebitno“ kojom će se razlikom meč završiti, a i selektor Đorđević je na konferenciji za novinare naglasio da mu je zasmetalo to što njegovi igrači nisu shvatali značaj tog podatka.

Tri kola pre kraja kvalifikacija, Srbija i dalje svoju sudbinu drži u svojim rukama. Prvi protivnik je već sutra u Beogradu Grčka, ekipa će u odnosu na Izrael biti jača za Stefana Jovića i Vasilija Micića, nažalost ne i za Vladimira Lučića koji je otpisan zbog povrede. Iskusni plejmejkeri biće pravi melem na ranu jer je baš na meču sa Izraelom upadalo u oči kako ekipa ima velike probleme u organizaciji igre, veliki broj izgubljenih lopti bio je direktna posledica, a itekako vidljiva bila je „provalija“ između spoljne linije i centara. Suludo je ponavljati ko je sve nedostajao od poluga reprezentacije, da su neki igrači daleko od potrebne forme (Raduljica), da u celim kvalifikacijama ekipa nijednom nije nastupila u istom sastavu. Sve nelogičnosti ovog FIBA eksperimenta moraju se zaboraviti i učiniti sve da se ode na Mundijal, razlog plus je što je on kvalifikacioni turnir za Olimpijadu u Tokiju.

Srbija i dalje drži treće mesto u grupi, poslednje iznad crte za plasman, sa skorom 5-4, ali su Izrael i Gruzija samo na poraz „ispod“ (4-5). Gruzija i Izrael se sastaju već sutra, pa će jedna od te dve ekipe ostati za pobedu hendikepirana, naravno ukoliko Srbija dobije Grčku, to bi bilo već više od pola posla. Ukoliko ekipe ostanu na istim rastojanjima, odluka će pasti u februaru. U prvoj rundi Srbija (bez igrača iz NBA i Evrolige) gostuje Estoniji, Izrael dočekuje Nemačku, a Grčka Gruziju. Ukoliko ni tada ne bude rešeno, Srbija će poslednju meč loptu imati baš protiv Izraela 24. februara u Beogradu.

„Nema sigurne utakmice za nas. Znamo šta nam nedostaje, jer uz to što nemamo igrače iz NBA lige i Evrolige imamo i mnogo povređenih. U skladu s tim, imamo potpuno drugačiji tim u odnosu na početak kvalifikacija. Uvek je druga grupa igrača, u svakom prozoru su po trojica kompletno novih i zato je teško steći automatizam. Grčka je težak rival, dobili su nas na njihovom terenu, u utakmici sličnoj ovoj. Očekujemo da možemo da pobedimo, ali dug je to put za nas“, rekao je selektor Aleksandar Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari