Zaljubljeni jedni u druge 1Foto:-EPA-LUKAS-SCHULZE

Iako bez dvadesetak igrača sa prvobitnog spiska, od kojih su pojedini otkazali učešće na Mundobasketu na krajnje komičan način, reprezentacija SAD i dalje slovi za glavnog favorita u Kini.

Jedva izvojevana pobeda protiv Turske, kao i ne toliko ubedljiva pobeda protiv Češke negde pokazuju jasne nedostatke u igri Amerikanaca, čiji selektor Greg Popović apsolutno uživa u pripremi strategije protiv reprezentacija različitih profila.

Petostruki šampion sa San Antonio Sparsima, Popović je oduševljen načinom na koji neamerički igrači koji nastupaju u NBA, igraju za svoje reprezentacije na Mundobasketu.

– Mislim da smo složni u ocenama da su inostrani igrači koji igraju u NBA ligi, došli tu jer to zaslužuju i jer su dobri. Ali kada igraju za svoje reprezentacije, volimo da ih posmatramo kao superheroje. Imaju duh zajedništva koji stvaraju kroz druženje i igranje. Praktično se zaljube jedni u druge i uživaju da igraju jedni sa drugima. Mnogi od njih su odrasli i proveli mnogo vremena igrajući zajedno. To se vidi i oseti – mišljenja je Popović.

Za razliku od NBA, gde skauti „u prste“ poznaju mane i igračke vrline svih vodećih igrača i klubova, na Mundobasketu način priprema za svakog narednog rivala kod Amerikanaca zahteva zaseban pristup.

– U pripremi utakmica, svaki protivnik je različit. U NBA ligi otprilike znate sve mane i vrline rivala. Ali ovde svaki tim ima različit pristup i stil. Na neki način uživam u tom izazovu da u svaku utakmicu ulazim kao u novi rat. Potrebna je drugačija vrsta znanja da bi se pripremili. Zato mi je sve to interesantno – naznačio je selektor SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari