Zašto RTS ne prenosi sve mečeve državnih selekcija? 1Foto: FoNet/AP

Para vrti gde burgija neće, izreka je koja u jednoj rečenici objašnjava zašto nacionalne selekcije Srbije u većini sportova sve manje gledamo na javnom servisu.

Velika bura digla se prethodnih meseci zbog toga što je Radio televizija Srbije izgubila tržišnu utakmicu za prenose mečeva fudbalske reprezentacije Srbije koji se sada mogu gledati samo na kablovskom kanalu Nova S, a u javnosti je s pravom postavljeno pitanje da li novac koji se izdvaja za televizijsku pretplatu treba da podrazumeva i sliku i ton sa utakmica „orlova“.

Junajted grupa, u okviru koje se nalaze kanali Nova S i Sport klub otkupila je prema nezvaničnim saznanjima Danasa pravo prenosa mečeva fudbalske reprezentacije Srbije sve do 2022. godine. Evropska fudbalska federacija je prema našim saznanjima uslovila televizije da u jednom paketu moraju da otkupe prenose utakmica Lige nacija, kvalifikacija za EURO, završnog turnira EP, kao i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Ova kompanija je na tenderu UEFA prema našim saznanjima ponudila cifru od oko 40 miliona evra za prenose mečeva kvalifikacija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dok je RTS bio spreman da izdvoji oko osam miliona evra, ali samo za prenose na teritoriji naše zemlje.

Odgovorni urednik sportske redakcije RTS Zoran Marković objašnjava za Danas da je UEFA dolaskom na čelo njene administracije predsednika Aleksandra Čeferina odustala od svog nekadašnjeg principa da najveća takmičenja mogu da prenose samo televizije sa nacionalnom frekvencijom, a da je motiv tog odstupanja u finansijama.

– UEFA je ranije više brinula o principu gledanosti i tome da najveća takmičenja mogu da prenose samo televizije sa nacionalnom pokrivenošću. Prava na prenose kvalifikacija i velikih takmičenja uvek je prodavala Evroviziji (asocijaciji evropskih javnih servisa) od koje smo potom mi otkupljivali prenose, od Lige šampiona do drugih takmičenja. Sve do dolaska nove administracije na čelo UEFA vlasnici prava prenosa mečeva reprezentacija bili su nacionalni savezi. Međutim, sada je to drugačije i promenili su se uslovi trke za otkup prava. UEFA sada ima svoju agenciju koja prodaje prava i mi smo za paket prenosa mečeva Srbije u Ligi nacija i kvalifikacijama za EP ponudili cifru koja je primerena za teritoriji naše države. Nismo mogli da nudimo cifru za otkup prava za ceo region jer kao srpski javni servis nemamo za to interes. UEFA je na kraju odlučila da proda prava za ceo region jednoj kompaniji i u tome je videla određeni svoj interes – priča Marković i dodaje da je prema procenama meč Ukrajina – Srbija gledalo oko 400.000 ljudi, „dok bi na televiziji sa javnom frekvencijom ta cifra bila između jednog i dva miliona“.

Marković ističe da RTS još uvek nije potpuno izgubio tržišnu bitku i da će ove godine prenositi najbitnija sportska takmičenja.

– Otkupili smo pravo prenosa za fudbalsko EP za igrače do 21 godine, gde ćemo imati izuzetno jak tim i gde bi ulaskom u polufinale izborili plasman na Olimpijske igre. Prenosićemo mečeve Svetskog prvenstva u košarci, a svi znamo da će naša reprezentacija otići u Kinu pojačana NBA zvezdama. Prenosićemo EP u ženskoj košarci, kao i Vimbldon na kome Novak Đoković brani titulu. Sada je to možda daleko, ali otkupili smo i prava prenosa mečeva Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine u Kataru. Imamo za naredne tri godine prava da prenosimo Ligu šampiona i Ligu Evrope što su najjača klupska takmičenja u fudbalu – navodi Marković.

Hrvatski sportski novinar iz redakcije „24 sata“ Davor Lugarić priča za naš list da je i u toj zemlji u javnosti bilo otpora zbog toga što „vatrene“ ne prenosi javni servis.

– LJudi su se pitali zašto plaćaju pretplatu ako više na HRT-u ne mogu gledati reprezentaciju. Međutim Nova televizija ima pokrivenost u celoj državi i nije potrebno plaćati posebnu pretplatu, tako da je reprezentacija za gledanje ipak svima dostupna – tvrdi Lugarić.

Urednik sportskog programa Hayat televizije iz Bosne i Hercegovine Jasmin Ligita tvrdi da je i u toj zemlji praćenje reprezentacije „na kablu“ postalo uobičajena stvar.

– „Zmajeve“ prenosi Nova BH televizija što je nekadašnji Pink, tako da je u pitanju kanal koji svuda može da se vidi. Kablovske televizije za ovaj kanal ne traže posebnu pretplatu. Mnogi bi voleli da javni servis u BiH prenosi mečeve reprezentacije, ali nije tajna da na njemu nema ni sredstva, ni tehničkih mogućnosti, tako da je prelazak reprezentacije na Novu bio logičan korak – zaključuje Ligita.

Političke igre oko prava prenosa

U Srbiji se na kraju sve svodi na politiku, pa pravo prenosa sportskih događaja nije izuzetak. Kablovska televizija Arena od nedavno je ustupila kanalu sa nacionalnom frekvencijom O2 (odskora u vlasništvu Kopernikusa, prethodno kupljenog od strane Telekoma) mogućnost da prenosi utakmice fudbalske Superlige, kao i košarkaške ABA lige. Potom je prethodnih meseci preko tabloida vršen pritisak na Junajted grupu da mora da utakmice fudbalske reprezentacije ustupi nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, iako je regularno pobedila na tenderu UEFA. Postoji i mišljenje da aktuelnoj vladajućoj strukturi smeta što se kablovski operater koji nije pod njihovom kontrolom podiže svoju gledanost preko mečeva nacionalnog tima.

FIBA razdvojila prodaju TV prava

FIBA je razliku od UEFA odlučila da razdvoji prodaju prava prenosa za televizije sa nacionalnom pokrivenošću i za televizije na kablovskim kanalima. Tako ćemo Svetsko prvenstvo u košarci u septembru gledati i na RTS-u i na Sport klubu.

Najveći sportski događaji ovog leta

  • EURO U21 (jun) RTS
  • Svetska liga u vaterpolu (jun) Arena
  • SP u fudbalu za žene (jul) RTS
  • EP u košarci za žene (jul) RTS
  • SP u vaterpolu (jul) Arena
  • SP u košarci (septembar) RTS, Sport klub
  • EP u odbojci (septembar) Sport klub
  • SP u atletici (oktobar) RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari