Zbog "zaštite ženske kategorije", transrodnim atletičarkama zabranjeno nadmetanje sa damama 1EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Svetska atletska federacija ne želi neravnopravne uslove borbe na stazama i zaletištima na takmičenjima pod njenom „kapom“.

Ubuduće neće biti moguće da atletičarke koje se izjašnjavaju kao žene i njihove koleginice koje osećaju neusaglašenost između biološkog pola i rodnog identieta u isto vreme skaču u vis, trče, bacaju koplja, skaču u dalj, bacaju kuglu… a prvi čovek IAAF, Sebastijan Kou, objasnio je razloge zabrane koja stupa na snagu 31. marta.

„Odluke su uvek teške kada uključuju suprotstavljene potrebe i prava između različitih grupa, ali mi i dalje smatramo da moramo zadržati pravičnost za sportistkinje iznad svih drugih razmatranja. Ova je doneta radi zaštite „ženske kategorije.

U ovome ćemo se rukovoditi naukom o fizičkim performansama i muškoj prednosti koja će se neizbežno razvijati u narednim godinama. Kako bude više dokaza, preispitaćemo našu poziciju, ali verujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji. Odluka nije zauvek…“, naveo je nekada vrsni atletičar.

Prema prethodnim pravilima, Svetska atletska federacija je zahtevala od transrodnih sportistkinja da smanje količinu testosterona u krvi na maksimalno 5 nmol/L i da je zadrže ispod ovog praga neprekidno u periodu od 12 meseci pre takmičenja. Svetski atletski savet je takođe glasao za smanjenje količine testosterona u krvi dozvoljene sportistima sa razlikama u polnom razvoju (DSD).

Do sada su DSD sportisti bili ograničeni samo u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje, dok novi propisi zahtevaju od svih da smanje nivo testosterona ispod granice od 2,5 nmol/L u trajanju od najmanje 24 meseca, kako bi se takmičili na međunarodnom nivou u ženskoj kategoriji u bilo kom slučaju, a ne samo na događajima koji su bili ograničeni (400m do jedne milje).

Biće uvedene privremene odredbe za one koji se već takmiče u neograničenim disciplinama. Ove odredbe uključuju zahtev za suzbijanje nivoa testosterona ispod 2,5 nmol/L tokom najmanje šest meseci, pre nego što ponovo budu kvalifikovani za takmičenje.

Istom prilikom je odlučeno i da bude formiran tim zadužen da „dalje razmotriti pitanje inkluzije transrodnih osoba“, pomenuta grupa će biti nezavisna, a činiće je tri člana Svetskog atletskog saveta, dvoje sportista iz Komisije sportista, transrodni sportista, tri predstavnika svetskih atletskih federacija i predstavnici odeljenja za zdravlje i nauku Svetske atletike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari