OFK Beograd od Terzića (Zvezdana) do Terzića (Kostadina): Kako je propao slavni jugoslovenski klub i ima li mu spasa? 1Foto: Miroslav Dragojević Danas

Više od decenije traje agonija nekada slavnog superligaša OFK Beograda. Finansijska i rezultatska propast započeta je odlaskom sadašnjeg generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, a sada se nade (ne)opravdano polažu da će biti zaustavljena dolaskom u upravu njegovog sina Kostadina Terzića.

Nekadašnji funkcioner OFK Beograda Momčilo Minić izabran je za novog predsednika kluba, a novi potpredsednici su Kostadin Terzić i Stefan Babović, nekadašnji reprezentativac, odučeno je juče na Skupštini kluba.

Za novog generalnog direktora biće postavljen Stevan Višnjić, a za sportskog direktora Andrej Mrkela, sin Zvezdinog sportskog direktora Mitra Mrkele, takođe bivšeg igrača „romantičara“.

Novi Upravi odbor čine Irina Popović, Zoran Mitrović, Nenad Đorđević, Miroslav Ivanović, Marko Miljković i Dušan Tomašević.

„Romantičari“ danas „plivaju“ u dugovima i Srpskoj ligi

OFK Beograd danas igra u Srpskoj ligi – grupa Beograd, a kao uspomenu na prethodne uprave ima dug od nekoliko miliona evra i stadion koji je zbog nerešenih imovinskih pitanja na relaciji država-grad-klub maltene stanju raspadanja.

„Omladinski“ stadion izgrađen je 1957. godine i tada ga je država Jugoslavija dala klubu na upotrebu u trajanju od 50 godina. Posle isteka ove upotrebne dozvole i raspada SFRJ ispalo je da ni država Srbija ni Grad Beograd ne žele da preuzmu odgovornost, pa navijači tako sumnjaju da se namerno čeka urušavanje stadiona ne bi li se tako nekom tajkunu omogućilo atraktivno građevinsko zemljište.

Klub koji je iznedrio jednog Dragoslava Stepanovića, Iliju Petkovića, Slobodana Santrača, pa čak i Aleksandra Kolarova, Branislava Ivanovića i Duška Tošića upao je u egzistencijalne probleme.

Ranije ove godine na vanrednoj sednici Skupštine OFK Beograda predsednik Upravnog odbora Dejan Vuksanović podneo je ostavku i to samo dva meseca od kako je izabran na ovu funkciju.

Propast krenula od „slučaja Vračar“

Ova dvomesečna avantura samo je dodatno produbila krizu u kojoj se klub nalazi još od kad je „romantičare“ 2014. godine napustio Zvezdan Terzić. Za njegovo ime vezuje se i „slučaj Vračar“, utakmica između OFK Beograda i Crvene zvezde u prvom kolu Superlige 2015. godine u kojoj je klub sa Karaburme vodio 2:0 na poluvremenu, a na kraju izgubio sa 6:2. Posle toga u medijima se pisalo da je meč namešten, pokrenuta je i policijska istraga, saslušani su čelnici kluba, igrači su trpeli veliki pritisak, a epilog je bio ispadanje „romantičara“ na kraju sezone u Prvu ligu Srbije. Nakon toga usledili su odlasci igrača i finansijski sunovrat, ispadanje dalje u Srpsku ligu, dvogodišnje kašnjenje plata zaposlenima, raspad omladinske škole koja je ostala bez trenera, pa čak i isključenja struje na stadionu zbog dugova.

Dobri poznavaoci prilika u OFK Beogradu kažu da je juče na Skupštini Zvezdan Terzić nametnuo kadrovska rešenja. Prethodna uprava se navodnoobratila za pomoć Terziću, a on je obećao finansijsku pomoć klubu. Prema njihovim saznjanjima, ovo može da znači pravljenje filijale Zvezde od kluba sa Karaburme, što ljubitelji OFK  Beogradu odbijaju. Klub je juče dobio sve strukture izuzev predsednika Skupštine, pošto je Raša Andrejević podneo ostavku, a nije dobio naslednika.

Zdravko Jokić: Kostadin Terzić na Karaburmi je poruka Zvezdana Terzića

Bivši sudija Zdravko Jokić koji je bio sekretar kluba za vreme Ilije Petkovića ipak ovakvu promenu vidi kao pozitivnu stvar.

„Raduje me što je napravljen pomak, budući da je OFK već godinu dana u izrazito teškom položaju. Nakon ostavke predsednika Upravnog odbora Dejana Vuksanovića nakon samo dva meseca od kako je izabran na tu funkciju, klub se našao u nezavidnoj poziciji. Članovi prijatelja kluba su preuzeli rukovođenje klubom, ali su od Skupštine kluba dobili mandat na tri meseca. Kada im je istekao mandat, verujem da je na njihovu inicijativu došlo do izbora novog rukovodstva. U novom rukovodstvu vidim mnogo mladih ljudi, što ne mora nužno da bude nešto loše. Svakako je to izvesna poruka očeva Kostadina Terzića i Andreja Mrkelje da će paziti na OFK, ali i na ono što oni rade, tako da verujem da neće biti loših poteza nove Uprave. Njihov glavni zadatak će biti da omoguće da klub nastavi da živi, odnosno da funkcioniše. Problema ima mnogo, a najveći su status stadiona kao i blokada računa od strane Poreske uprave. Takođe postoje dugovi prema državi za račune za struju, vodu, a grejanja nema već četiri godine. Mora da se reši i status kluba, ali ponavljam, najveći problem je račun koji je blokiran“, navodi Jokić.

On ističe da je to sve veliki izazov za novu garnituru rukovodećih ljudi u klubu.

„Svakako se ne smeju zaboraviti ni obaveze koje imaju ka održavanju terena, isplati zarada zaposlenim ljudima u klubu, a moraju se izdvajati i sredstava za suđenje kao i za redare na stadionu u ime organizacije utakmice i opšte bezbednosti, a ne treba iz vida isključiti ni ulaganja u omladinsku školu, kao i autobus koji razvozi ekipu na gostujuće utakmice“, jasan je Jokić.

Ipak Jokić ne može da precizira koliki je tačan dug OFK.

„Za vreme Ilije Petkovića dug je bio četiri i po miliona evra, plus su išle kamate. Kako to obično biva posle određenog vremena dug prema poveriocima zastareva i ne naplati se. Bio je dogovor između Grada, države i Crvene zvezde da pojedinačnim uplatama pomognu OFK i smanje dug. Koliko je meni poznato, taj dogovor je ispoštovala samo Crvena Zvezda. Bilo kako bilo dug OFK je manji nego što je bio. Moja slobodna procena je da je poreski dug visok oko dva miliona evra, a ako uključimo dug za struju i grejanje, ukupni dug ne prelazi tri milona evra“, zaključuje Jokić.

Bivši igrač OFK Zdravko Jokić vidi neophodnu pomoć svih struktura u sanaciji ovog problema.

„Mislim da i grad i država moraju da pomognu u rešenju problema OFK. Verujem da će novo rukovodstvo intezivirati razgovore na najvišoj instanci kako bi se rešilo pitanje stadiona. Ovaj klub je dobio nadimak Romantičari zbog načina igre u prošlom veku. Krasili su je lepršava igra i veliki broj postignutih golova. Verujem da stariji ljubitelji OFK zaslužuju da njihov klub stane na noge kako ne bi propala uspomena na sve one evropske spektakle protiv Tventea, Fejnorda, Atletiko Madrida, Galatasaraja kada nije igla imala gde da padne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari