Od Zvezdana Terzića do biznismena iz Čikaga koji je "omađijao" Upravni odbor: Geneza propasti OFK Beograda 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Na vanrednoj sednici Skupštine OFK Beograda predsednik Upravnog odbora Dejan Vuksanović podneo je ostavku i to samo dva meseca od kako je izabran na ovu funkciju.

Ovo je ishod sukoba između Vuksanovića i navijača okupljenih oko udruženja Klub prijatelja OFK Beograda, koji su predsednika optužili da nije ispunio obećanja i da je dodatno pogoršao lošu finansijsku situaciju u klubu.

U trenutku kada je Vuksanović trebalo da članove Upravnog odbora upozna sa onim što je uradio u prethodna dva meseca on je, umesto izveštaja, podneo ostavku.

„Podnosim ostavku zbog nemogućnosti da uradim ono što sam obećao. Došao sam sa namerom da pomognem klubu koji volim od dečačkih dana. Obećanja sam dao na osnovu očekivanja da dobijem određeni fond novca koji bih mogao da uložim u rad kluba. Taj novac nisam dobio i nisam u mogućnosti da ispunim obećano i zato podnosim ostavku“, rekao je Vuksanović obrazlažući svoju odluku.

Nakon što je u junu ove godine Saša Stevanović podneo ostavku na funkciju predsednika Uprvani odbor je 26. jula odlučio da njega zameni Dejan Vuksanović, „Srbin iz Čikaga“, koji je sebe predstavio kao uspešnog biznismena i ljubitelja OFK Beograda. Vuksanović, koji je domaćoj javnosti poznat po čestim gostovanjima na Jutjub kanalu Balkan info, gde razotkriva agende tajnih društava i vladara iz senke, obećao je da će klub izvući iz teške finansijske situacije i da će klub „ekspresno vratiti u elitni rang srpskog fudbala“.

Od Zvezdana Terzića do biznismena iz Čikaga koji je "omađijao" Upravni odbor: Geneza propasti OFK Beograda 2
Foto: Danas

Jedan od članova Kluba prijatelja OFK Beograda kaže da je već tada bilo jasno da su u pitanju prazna obećanja, ali da je Vuksanović svojim obećanjima obmanuo deo članova Upravnog odbora.

„Niko nije želeo da se prihvati vođenja kluba i zato smo bili prinuđeni da prihvatimo ideju nekih starijih članova Upravnog odbora da Vuksanović bude predsednik. Još uvek nije jasno čime ih je omađijao pa im je palo na pamet da ga predlože za tu funkciju. Da ne bude da smo prihvatili kandidaturu samo na osnovu obećanja tražili smo od njega da nam predstavi svoj biznis plan. On je to i učinio i posle nekoliko dana dobili smo „biznis plan“ na dve strane i to na engleskom jeziku. Na prvoj strani bila je njegova biografija, a na drugoj je napisao da će za troškove izdvajati mesečno 53.000 evra. Između ostalog objasnio je da će se deo budžeta pokrivati donacijama Srba koji žive u Americi. Već tada nam je bilo jasno da se radi o šarlatanu, što se vrlo brzo ispostavilo kao tačna procena“.

Na osnovu Vuksanovićevih obećanja klub je oformio ekipu i potpisao nerealno visoke ugovore sa fudbalerima. Nakon što dva meseca nisu dobili ni dinara, pa su neki od njih ostali bez smeštaja i hrane, igrači su od predsednika zatražili hitan sastanak, nakon kojeg je Vuksanović isplatio 20.000 evra, a onda saopštio da više nema novca i da nije uspeo da ostvari svoje planove o finansiranju kluba.

Ova dvomesečna avantura sa „biznismenom iz Čikaga“ samo je dodatno produbila krizu u kojoj se klub nalazi još od kad je „romantičare“ 2014. godine napustio Zvezdan Terzić. Za njegovo ime vezuje se i „slučaj Vračar“, utakmica između OFK Beograda i Crvene zvezde u prvom kolu Superlige 2015. godine u kojoj je klub sa Karaburme vodio 2:0 na poluvremenu, a na kraju izgubio sa 6:2. Posle toga u medijima se pisalo da je meč namešten, pokrenuta je i policijska istraga, saslušani su čelnici kluba, igrači trpeli veliki pritisak, a epilog je ispadanje u Prvu ligu Srbije. Nakon toga usledili su odlasci igrača i finansijski sunovrat, ispadanje u Srpsku ligu, dvogodišnje kašnjenje plata zaposlenima, raspad omladinske škole koja je ostala bez trenera.

OFK Beograd sada duguje oko tri miliona evra, a naš sagovornik kaže da je dovođenje Vuksanovića možda bila i nečija ideja kako bi klub i definitivno bio ugašen.

Od Zvezdana Terzića do biznismena iz Čikaga koji je "omađijao" Upravni odbor: Geneza propasti OFK Beograda 3
Foto: Danas

„Ugovor sa gradom o korišćenju stadiona istekao je još 2007. godine i klub od tada nema nikakav dokument na osnovu kojeg boravi tamo. Mi smo neka vrsta čuvara prostora čiji je vlasnik grad Beograd, već 15 godina nalazimo se u sivoj zoni. Stadion propada, ali nemamo dozvolu da izvodimo radove na njemu. Kad se OFK Beograd ugasi neće biti prepreke da to zemljiše više ne bude za sportske namene, nego da se preimenuje u građevinsko zemljište i da se stadion poruši kako bi tu izgradili tržni centar ili stambene zgrade.

Da bi se pokrili troškovi i obezbedilo minimalno funkcionisanje navijači su pokrenuli akciju prikupljanja novca. Apelu su se odazvali i kiparski Anortozis, koji je uplatio 10.000 evra, Crvena zvezda je otpisala šest miliona duga i donirala milion dinara, dok je Vojvodina ponudila odigravanje prijateljske utakmice od koje bi prihod bio uplaćen na račun kluba sa Karaburme.

„Treba odati priznanje ljudima koji vode akciju, ali to nije rešenje. Tako se produžava nada da se klub neće ugasiti, međutim, sve ide ka tome da će OFK Beograd nestati. Tužno je da od nas digao ruke grad čije ime nosimo“, rekao je sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari