Željko Obradović vodio 400. meč u Evroligi 1Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Uzimajući bilo koji parametar: statistika, stil igre, veličina kluba… verovatno je nepodeljeno mišljenje da je Željko Obradović najbolji evropski trener svih vremena.

Vlasnik čak devet titula klupskog prvaka Evrope, koji „beži“ čini se nedostižnih pet trofeja drugoplasiranom Etoreu Mesini, večeras je sa svojim Fenerbahčeom protiv Real Madrida vodio 400. meč u najelitnijem takmičenju.

Sinonim evropske košarke i verovatno jedan od retkih trenera za kojim čeznu u NBA ligi, u toku 26 godina neopisivo uspešne trenerske karijere pokazao je, između ostalog, i sposobnost prilagođavanja na nove tendencije u evropskoj košarci. Od stručnjaka koji je, pogotovo vodeći Panatinaikos ka pet titula kontinentalnog šampiona, insistirao na klasičnoj petici, do danas kada sa Fenerbahčeom igra lepu i rezultatski svrsishodnu košarku na „pas više“ sa nižim i daleko pokretljivijim igračima koji pokrivaju mesto centra, Obradović je faktički podjednako uspešan, a pritom je inspiracija mnogim mladim trenerima. O njegovim ljudskim i trenerskim osobinama se već dosta toga zna: od hedonizma do trenerskog fanatizma; ljubavi prema narodnoj muzici, redovnim odlascima na pozorišne predstave, ostajanju do fajronta u kafani, posle kojih je prvi dolazio na jutarnje treninge, kupljenim kartama na relaciji Istanbul-Beograd samo da se obiđe poneki prijatelj, izađe na omiljeno mesto, a zatim prvim jutarnjim letom natrag vrati na uvodni trening….

Satkan i od prenaglašenih emocija, stres „leči“ gotovo redovnim dnevnim trčanjem od nekih 45 minuta, kao i gledanjem NBA utakmica u toku noći, Obradović je na prethodnih 399 utakmica pobedio na fantastičnih 310 duela, što je procenat uspešnosti od 78 odsto. Sinoć je sa Fenerbahčeom imao priliku da se samo donekle revanšira Realu koji ga je u prošlosezonskom finalu fajnal-fora sprečio da u Beogradu podigne 10. pehar Evrolige.

Rezultati i tabela

15. kolo

Himki – Baskonija 77:85

Darušafaka – Olimpijakos 79:75

Makabi – Milano 94:92

Barselona – Efes 80:65

Fenerbahče – Real sinoć

Panatinaikos – CSKA sinoć

Bajern – Budućnost sinoć

Gran Kanarija – Žalgiris sinoć

1. Fenerbahče 13-1

2. Real 12-2

3. CSKA 11-3

4. Efes 9-6

5. Olimpijakos 9-6

6. Barselona 8-7

7. Žalgiris 7-7

8. Bajern 7-7

9. Milano 7-8

10. Baskonija 7-8

11. Panatinaikos 6-8

12. Gran Kanarija 5-9

13. Makabi 5-10

14. Himki 5-10

15. Budućnost 3-11

16. Darušafaka 2-13

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari