Paraolimpijci Srbije nastavljaju sa dobrim rezultatima u Londonu. Nakon što je Željko Dimitrijević u petak osvojio zlatnu medalju i postavio svetski rekord u bacanju čunja, najsjajnijim odličjem okitila se i 21-godišnja Tanja Dragić u bacanju koplja, dok je stonoteniser Zlatko Kesler zauzeo drugo mesto u klasi tri.

Tanja Dragić je do zlata i svetskog rekorda u kategoriji slabovidih došla hicem iz drugog pokušaja, koji je iznosio 42,51 metar, a njene protivnice bile su daleko iza jer je drugoplasirana Ruskinja upisala 38,79 metara, a bronzana Australijanka Natalija Eder 38,03.

– Za ovo sam se spremala jako dugo i hvala Bogu da se u pravom trenutku sve složilo. Ovo je mojih pet minuta koje sam čekala i sanjala. Presrećna sam. Konkurencija je bila izuzetno jaka. Dve devojke su sada bacile preko mog starog svetskog rekorda. Ja sam dokazala da sam najbolja i bacila sam četiri puta preko svetskog rekorda. Mogu da se zahvalim svom treneru Vlastimiru Goluboviću, koji je verovao u mene i kada niko nije, od prvog dana priprema. Mnoge stvari ne valjaju što se tiče uslova jer su oni prava katastrofa, ali ne želim sada time da kvarim ovaj predivan trenutak – izjavila je Dragićeva nakon finala i dodala da je publika u Londonu neverovatna i da za takav doživljaj vredi proliti mnogo znoja.

Stonoteniser Zlatko Kesler, koji je u Londonu okončao karijeru u singlu, poražen je u finalu u klasi tri od Kineza Panfenga Fenga sa 3:0 (14:12, 11:6, 11:8), a u svoju kolekciju uvrstio je ukupno petu olimpijsku medalju nakon što je u Barseloni 1992. i Atini 2004. osvajao bronzana odličja, u Sidneju srebro, a olimpijski šampion bio je u Atlanti 1996.

– Ovo je definitivno kraj moje karijere u pojedinačnoj konkurenciji. Ispalo je lepše nego što sam se nadao. Izgubio sam od zaista boljeg u finalu, a pobedio sam drugog i trećeg igrača na svetskoj rang-listi. Ukoliko u budućnosti bude bilo potrebno, nastupaću za reprezentaciju samo u ekipnoj konkurenciji – objasnio je 52-godišnji Zlatko Kesler.

Četvrtu medalju Srbiji je sinoć donela takođe stonoteniserka Borislava Perić Ranković, koja se od 19.00 borila za zlato protiv Kineskinje Jing Žu, a strelcu Siniši Vidiću izmakla je medalja za samo 0,2 kruga u finalu gađanja vazdušnom puškom.

Predsednik i ministarka uputili čestitke

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Tanji Dragić na osvojenoj zlatnoj medalji u Londonu, kao i Zlatku Kesleru uz poruku da je Srbija ponosna na njih i da su najbolji ambasadori svoje zemlje. Ministarka sporta Alisa Marić takođe je uputila čestitke paraolimpijcima i ukazala im da su nesumnjiva inspiracija za sve one koji se bave sportom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari