Zoran Terzić napušta Srbiju i preuzima reprezentaciju Rusije 1Zoran Terzić foto (Xinhua/Predrag Milosavljević) STARSPORT

Deluje teško shvatljivo, ali mediji u Italiji i Rusiji tvrde kako će Zoran Terzić napustiti poziciju selektora ženske odbojkaške reprezentacije Srbije i uskoro preuzeti odbojkašice Rusije.

Istine radi, nakon završetka poslednjeg Evropskog prvenstva, Zoranu terziću je bio istekao ugovor sa matičnim savezom, a s obzirom na to da novi nije potpisan, u Odbojkaškom savezu Rusije učinili su dosta toga u razgovorima sa srpskim stručnjakom kako bi ga ubedili da preuzme njihovu reprezentaciju.

Rusija je upravo posle EP u Beogradu ostala bez selektora pošto je italijanski stručnjak Serđo Busato okončao mandat na klupi.

Terzić je prvi kandidat, a ukoliko se pisanja obistine, najtrofejniji naš selektor, napustio bi reprezentaciju Srbije posle 19 fantastičnih godina ispunjenih brojnim uspesima na svim takmičenjima od Olimpijade, planetarnog i prvenstva Evrope.

Prema pisanju italijanskih medija, Terzić je već prihvatio ponudu iz Moskve i do kraja godine bi i zvanično trebalo da bude potvrđen kao novi selektor.

Srbin spada među najbolje odbojkaške trenere na svetu, a sa ruskom odbojkom ima slojevitu konekciju, s obzirom na to da je radio u Omičku i moskovskom Dinamu, a ove sezone u Fenerbahčeu vodi dve najperspektivnije ruske igračice: Arinu Fedorovcevu i Anu Lazarevu.

Terzić je na klupu tadašnje Jugoslavije seo 2002. kao trener Crvene zvezde i od tog momenta počeo da niže sijaset imopresivnih rezultata.

Niz medalja je počeo na SP u Japanu 2006 godine (bronza), a već sledeće godine je osvojio i srebro na EP u Belgiji.

Od tada je sa selekcijom Srbije osvojio olimpijsko srebro (Tokio 2021) i bronzu (Rio 2016), svetsku titulu u Japanu (2018), evropske titule u Srbiji (2011), Azerbejdžanu (2017) i Turskoj (2019) i evropsku bronzu (Holandija 2015).

Ukupno je na klupi naše reprezentacije osvojio 18 medalja u raznim takmičenjima za 19 godina. Pre tri godine je proglašen za najboljeg trenera u evropskoj ženskoj odbojci.

Terzić od 2018. godine trenira turskog velikana Fenerbahče sa kojim je zimus produžio ugovor do 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari