"Žućkova levica" ostala u Beogradu 1Foto: STARSPORT

Nakon sinoćne pobede Partizana u Kupu, „Žućkova levica“ tradicionalno je nastavila da ide u Beograd. Večiti rivali su u poslednjih 11 godina čak 10 puta nosili „Žućkovu levicu“ u vitrine glavnog grada.

Podsetimo, Kup Radivoja Koraća nasledio je nekadašnji Kup Jugoslavije još 2003. godine. Pre toga je Kup Koraća bio elitno međunarodno takmičenje evropskih ekipa pod okriljem FIBA. Od kako je postao domaće kup takmičenje, Kup Koraća je do sada osvojila samo jedna ekipa van Beograda, Mega Bemaks, koja je doduše tek poslednjih nekoliko godina stacionirana u Sremskoj Mitrovici, dok je pre toga takođe bila u glavnom gradu. Očigledan deficit kvalitetnih košarkaških timova van područja glavnog grada naročito je vidljiv u poslednjih desetak godina.

Najveću decentralizovanost pamtimo krajem devedesetih godina prošlog veka i početkom dvehiljaditih, mada je i tada sever Srbije bio dominantniji u odnosu na jug. Večiti rivali su na izmaku 20. veka imali veliki problem da se izbore sa BFC Beočinom, koji je bio redovan učesnik plej-ofa nekadašnje domaće lige, a koji je iznedrio košarkaše poput Vladimira Kuzmanovića i Milenka Topića. Ne tako davno, redovni učesnik ABA lige bio je i KK Radnički iz Kragujevca, od koga je takođe danas ostala samo bleda senka. Slično je i sa Vojvodinom koja više ni u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) i ne uspeva da napravi zapaženi rezultat. Slavne košarkaške dane pamti i Vršac dok je klub nosio ime Hemofarm, a iz koga je izašao i nekadašnji NBA igrač Darko Miličić. Danas u drugoj ABA ligi čast ostatka Srbije brane Vršac i Borac iz Čačka.

Koliko je košarka postala slaba van granica glavnog grada najbolje svedoči i to da je domaće kup takmičenje odavno izgubilo draž, pa ga večiti rivali koriste prvenstveno za uigravanje pred plej-of okršaje u ABA ligi, a čak i tako lagano stižu do finala. Zvezda je na finalni turnir doputovala bez trojice prekobrojnih stranaca: Majkla Odža, Mohameda Fajea i Kej Si Riversa, pa je i tako uz malo mučenje uspela da savlada Dinamik i FMP. Na kraju moramo zaključiti i to da Niš verovatno ne bi ni video kvalitetnu košarku barem jednom godišnje, da tradicionalno ne organizuje završni turnir Kupa Radivoja Koraća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari