Zvezda ima stihijsku navalu i Vavilonsku kulu u odbrani u kojoj niko nikog ne razume, a to su ograničenja za pravu ulogu u Ligi šampiona: Lajpcigova bundesligaška rutina na Marakani 1Foto: Starsport

Lajpcig nije mašinerija kao Bajern, ali je kroz bundesligaška iskušenja dovoljno prepečen da zna kako da izađe na kraj s protivnikom na njegovom vrućem terenu.

Ako je taj protivnik potpuno bezopasan, kao što je Crvena zvezda bila u prvom delu utakmice, tim bolje. Nemački tim je pobedio u Beogradu s 2:1.

Zvezdini igrači su na poluvreme ispraćeni zvižducima. U prvih 45 minuta igre samo je jedan među njima zaslužio jedan jedini aplauz.

Golman Glazer, kad se Openda našao oči u oči s njim, iskoristio je oklevanje belgijskog napadača da u ležećem stavu ukloni loptu s njegove noge. Prethodno je Rodić, koji se okliznuo, praktično dao protivniku for ka sopstvenom golu, dok su se navijači crveno-belih hvatali za glavu od zapanjujuće greške levog beka.

Zvezdin trener Bahar je uoči utakmice izjavio da se Lajpcig teže snalazi ako se njegov suparnik brani. Srpski prvak se jeste povukao u šesnaesterac ne zato što je to bilo taktičko opredeljenje nego zbog toga što je nemački tim vukao sve konce igre, lako i brzo dolazeći do lopte na svojoj polovini terena usled nepovezanosti Zvezdinog srednjeg reda s napadačima. Domaćin je bio potpuno bezopasan.

Lajpcig je poveo u 8. minutu golom mladog Holanđanina Simonsa, koji je pored nonšalantnog Kange i statičnog Mijailovića imao sve vreme ovog sveta da se s leve strane približi kaznenom prostoru i da preciznim i odmerenim udarcem pošalje neuhvatljivu loptu poluvisoko u suprotni ugao. Reakcije Kange i Mijailovića u toj situaciji, koja se rutinski rešava kad je pristup drukčiji, fantastičan su primer za trenerske škole da se polaznicima ukazuje kako ne treba (ne, nikako) da se radi ni u omladinskom pogonu, a kamoli u vodećem takmičenju evropskog fudbala.

Ima toga još. U finišu prvog poluvremena Ajdara je neko vreme bio ostavljen sasvim sam ispred Zvezdinog šesnaesterca. Niko u crveno-belim dresovima nije mario što je tu postavljen kao opasnost iz drugog plana, a igrač iz Malija je, naravno, dobio povratnu loptu da oproba šut, koji je, na sreću crveno-belih, bio neprecizan. Još jednom je zatim Lajpcig uputio udarac koji je fijuknuo pored stative.

Sve su to slike pukotina u Zvezdinoj halfovskoj liniji i nebrige onih koji iz srednjeg reda treba da joj pripomažu, pre svega Kange i Hvanga. Svojevrsna Zvezdina Vavilonska kula u kojoj niko nikog ne razume, niti želi da čuje.

Drugo poluvreme je počelo Šeškovom stativom, ali je i angažovanost Zvezdinog napada bila očigledna. Sveža krv (Nedeljković umesto Mijailovića i Ndiaje umesto Krasoa) poneli su crveno-bele odlučnije ka Lajpcigovom golu. Bilo je nekoliko poluprilika kada je publika poskočila od čežnje za izjednačujućim pogotkom, ali se i nemački tim branio iz petnih žila.

U jeku Zvezdinog navaljivanja Openda se u 77. minutu u protivnapadu stuštio u protivnički kazneni prostor. Izbacio je fintom Rodića iz ravnoteže, a pošto levi bek crveno-belih nije imao zaštitu u pozadini, Belgijanac je lako savladao Glazera – 0:2.

Četiri minuta kasnije zaiskrila je nada za Zvezdu. Nabačena lopta se provukla kroz šumu igrača i mreža se zaljuljala. Hendrihsu je pripisan autogol – 1:2.

Bahar je u poslednjih dvadesetak minuta igre zaista sve karte bacio na napad. Uveo je i Olajinku i Mijatovića i Kataija. Igralo se pred nemačkim golom, ali iz te opsade ipak se nije izrodila ozbiljnija prilika.

U nadoknadi vremena Olajinka je pucao iz voleja iz izgledne priklike, malo iskosa s leve strane, ali je golman Lajpciga pravovremeno pokrio svoju bližu stativu.

Sada crveno-belima predstoji utakmica na sve ili ništa s Jang bojsom u Bernu 28. novembra. Tu im je poslednja šansa za treće mesto koje vodi u Ligu Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari