Zvezda u finalu ABA lige 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale ABA lige pošto su u „majstorici“ polufinalne plej-of serije savladali svog „večitog rivala“, ekipu Partizana sa 84:63.

Crvena zvezda je fenomenalno odigrala najvažnniji meč u sezoni i apsolutno zasluženo prošla u finale u kome se „ukrstiti koplja“ sa boljim i z drugog polufinalnog para koji čine Cedevita i Budućnost. Tamo je trenbutni rezultat u seriji 1-1, a odlučujući meč u seriji će biti odigran sutra uveče u Zagrebu.

„Crveno-belo“ su sjajno otvorili susret, posle uvodne pogođene trojke Novice Veličkovića odgovorili su serijom 15:0 i prednost do kraja susreta su ljubomorno čuvali puleni Milana Tomića.

Partizan je mašio šuteve i za dva i za tri poena, sa druge strane domaći igrači su pogađali i meč je „klizio iz ruku“ „crno-belima“.

Samo 15 postignutih poena u prvih 14 minuta igre, šut 3/18 u tom periodu igre, dok je sa druge strane Stratos Perperoglu sa 13 postignutih poena kreirao novu seriju koja je rezultirala sa čak 16 poena prednosti na poluvremenu (44:28).

Drugo poluvreme nije donelo nikakvu promenu na ternu, prednost Zvezde je neprekidno rasla, Partizan se mučio i u napadu, ali i u odbrani, a početkom poslednje deonice pretilo je da domaći povedu i sa čak 40 poena prednosti!

Ipak, Partizan je tada zaigrao kvalitetnije i serijom 9:0 došao do konačnog rezultata i poraza od 21 poena razlike.

U gostujućoj ekipi slabo su odigrali oni od kojih se možda i očekivalo najviše: Aleks Renfro, Džok Lendejl, Rade Zagorac i Vanja Marinković, dok je sa druge strane trener domaćih pružio priliku svim igračima, a u listu strelaca se upisalo njih čak 11.

Zagorac: Partizan raste, ali još nije porastao

Košarkaš Partizana Rade Zagorac rekao večeras da je Crvena zvezda zasluženo prošla u finale ABA lige, ali je i istakao da je siguran da se crno-beli na ovome neće zaustaviti i da će nastaviti da „rastu“.

„Teško je stati sad pred vas i reći nešto što ima smisla. Čestitke Zvezdi, zasluženo je ušla u finale…“, rekao je Zagorac novinarima posle utakmice.

„Partizan raste i to je jasno, ali još nije porastao. Rast ovog tima nije linearan, treba da prođe neko vreme, možda i nije realno očekivati da se sve to desi u jednoj sezoni. Za 12 meseci će nekih 12 momaka biti opet ovde, igraće protiv iste ove ekipe i siguran sam da će biti u boljoj situaciji i dodatno konkurentniji za konačan cilj koji Partizan ima“, rekao je Zagorac.

On je naveo da su urađene i da se u klubu rade dobre stvari, ali da se „više od ovoga nije moglo“.

Kapiten Partizana Novica Veličković rekao je da je Zvezda igrala „muški“.

„Teško je pričati posle ovakvog poraza. Nemam šta da kažem, a da niste videli. Čestitao bih Zvezdi na odigranoj utakmici. Muški su igrali, od početka do kraja su kontrolisali… Ništa osim da pružiš ruku i da im čestitaš na dobijenoj utakmici“, rekao je Veličković.

„Mi idemo dalje, nema… Ja sam i saigračima rekao – sutra je novi dan. Mi ono što imamo stvarno moramo da gajimo i da se vratimo u salu, da treniramo, da napredujemo. Boli… to je to“, rekao je Veličković.

Dobrić: Samopouzdanja pred finale

Kapiten Crvene zvezde Ognjen Dobrić rekao je da će današnja pobeda nad Partizanom dati dodatno samopouzdanje njegovom timu pred finale ABA lige.

„Znate i sami koliko nam ovo znači, koliko je fizički i psihički bila teška cela ova serija. Mislim da smo zasluženo pobedili i prošli dalje. Imali smo energiju i koncentraciju svih 40 minuta. Spremali smo se da igramo što bolje. Želja je presudila, kao i energija. Svi smo dali sve od sebe“, rekao je Dobrić novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari