Zvezda protiv Jang Bojsa mora na sve ili ništa: Mogu li igrači Baraka Bahara da naprave korak ka trećem mestu grupe Lige šampiona? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda je otputovala u Bern gde će u utorak (21 sat) gostovati Jang Bojsu, u utakmici petog kola grupne faze Lige šampiona.

Posle četiri odigrana kola, Zvezda je treća na tabeli Grupe G sa jednim bodom, koliko na svom kontu ima i poslednjeplasirani Jang Bojs.

Crveno-beli u Bernu igraju meč „biti ili ne biti“, ako žele da nastave sa nastupima u Evropi – ne smeju da izgube u Bernu.

Trener srpskog šampiona Barak Bahar je poveo na put 25 fudbalera i može da računa na sve najbolje igrače.

Jang Bojs ovaj duel dočekaće oslabljen, pošto trener Rafael Viki neće moći da računa na Kastrota Imerija zbog povrede kolena, te Sandra Laupera zbog crvenog kartona zarađenog u prošlom kolu protiv Sitija.

U prvom meču ovih ekipa videli smo solidan fudbal i pravi „vatromet“ golova.

Meč je završen rezultatom 2:2, a Crvena zvezda se u tom meču nije obrukala. Štaviše, bila je bliža pobedi, ali lopta jednostavno nije htela da po treći put uđe u gol.

U ovaj susret crveno-beli ulaze dobro raspoloženi posle dve pobede u Superligi Srbije protiv Železničara i Vojvodine (obe po 2:1), dok je Jang Bojs za vikend doživeo težak poraz od Ciriha (3:1) u domaćem šampionatu.

Ovo nije prvi put da crveno-beli igraju ovako važan meč protiv švajcarske ekipe, s obzirom da su ove dve ekipe „ukrstile koplja“ 2019. u plej-ofu za Ligu šampiona.

Poslednji susret na stadionu „Vankdorf“ zvezdaši pamte po dobrom, a svi oni kojima je crveno-bela boja bliska nikada neće zaboraviti neverovatni pogodak glavom sadašnjeg Zvezdinog prvotimca Miloša Degeneka, a potom i gol Matea Garsije za 2:1 i potpuni preokret na samom početku drugog dela igre. Prvi plej-of susret je završen remijem 2:2, ali je to bio i te kako pozitivan rezultat pred revanš meč u Beogradu, posle kog je Zvezda izborila drugi plasman zaredom u elitno evropsko fudbalsko takmičenje.

Ipak, ovaj susret će po svim parametrima biti potpuno drugačiji.

Zvezda ne igra dobro kao tada, a po mišljenju navijača nema ni približno dobrog trenera kao što ga je tada imala (Vladan Milojević).

Uz to oseća pritisak rezultata jer je domaću sportsku javnost navikla na uspehe na evro sceni, dok je tada tek krčila put ka istima.

Sa druge strane Jang Bojs se otprilike nalazi na istom mestu kao i te 2019. godine, dok nema dileme da švajcarski tim ima želju da nastavi takmičenje u Ligi Evrope na zimu.

Trener gostujućeg tima nema „konce“ u svojim rukama.

Igra srpskog šampiona je rastrzana, a odbrana kao da ne postoji.

Gotovo da na svakom meču, bilo evropskom bilo u okviru domaće lige, odlični golman Omri Glazer mora da iz sopstvene mreže izvadi barem po jednu loptu.

To stvara dodatni pritisak na napad, koji katkad zakaže pa srpski šampion ne stigne do željenog rezultata ni u Superligi Srbije gde već dugo vremena gleda u leđa najljućem rivalu – Partizanu.

Čini se da je potpuna pometnja nastala u smiraj letnjeg prelaznog roka kada je Zvezda kupovala nasumično igrače ne bi li dodatno pojačala tim, a sada se čini da je pogrešila i da je tim potezom samo unela razdor u ekipu koja je u priprednom periodu beležila fantastične rezultate.

Čini se da sada Bahar ima isuviše opcija u veznom redu i napadu i da ta njegova neodlučnost košta tim boljih rezultata.

Zvezda nema unapred poznatu startnu postavu već Izraelac često rotira igrače i pravi različite kombinacije i varijacije u igri tima iz Ljutice Bogdana.

To definitivno može biti otežavajuća okolnost za protivnike pred „skeniranje“ Zvezde, ali se čini da ni igračima crveno-belih ne prijaju prečeste rotacije.

Uz to gotovo da je na neke igrače Bahar „zaboravio“ u Ligi šampiona, pa su tako Gejlor Kanga, Aleksandar Katai i Kris Kangva gotovo nemi posmatrači Zvezdine evropske jeseni.

Baš zbog svega toga jako je teško proceniti u kom će sastavu Zvezda istrčati na teren stadiona „Vankdorf“.

Ne može se nazreti ni za koju će se formaciju opredeliti Bahar, tačnije da li meč početi u nešto defanzivnijoj varijenti čekajući grešku protivnika na svojoj polovini i onda udarima brzonogog Osmana Bukarija zapretiti suparniku, ili će želeti da njegovi izabranici visokim presingom napadnu protivnika, oduzmu im loptu i da onda kroz posed i pas igru dođu do prilike za gol.

U drugom meču grupe G, prvoplasirani Mančester siti (12 bodova) dočekaće drugoplasirani Lajpcig (devet bodova) takođe od 21.00 sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari