Zvezdin sekund sreće 1

Jači od umora i snage Bamberga, koncentracije nalik vrhunskim strelcima, košarkaši Crvene zvezde poslednje sekunde meča u Bavarskoj odigrali su u stilu ekipa koje pucaju u centar evroligaške mete od osam polja.

Dženkinsovi poena za poslednji preokret morali su biti “nagrađeni” dodatnim bacanjem zbog očiglednog faula; međutim u zadnjem napadu domaćina sudije su pištaljke stavile u džep, svesne da će Miler uraditi sve u prodoru da ih natera da “svirnu” prekršaj.

Uz dozu sumnje, njega nije bilo, kao ni u prethodnom pokušaju popularnog Đenke, što je u prevodu sa nemačkog na srpski značilo drugi brejk Zvezde, odnosno treći trijumf posle sedam kola – 79:78.
Poligon za sprovođenje zamišljenog crveno-beli su imali u drugoj četvrtini nošeni podrškom frenetičnih navijača, koji su podrenjem smanjili domet idiličnih aplauza domaće publike. Kuzmić je zatvorio sve prilaze košu; Bamberg je bio preusmeren na besumučne pokušaje za tri poena, omogućivši Zvezdi da preko Gudurića i Simonovića dođe do lakih poena.

Zbog pokretljivosti Radoševića i Melija trener Radonjić na vreme je ubacio Bjelicu koji je sjajnim minijaturama, izvlačeći konstantno čuvare van reketa, doveo saigrače do impresivnih devet poena prednosti na poluvremenu (38:29).

Zaglavljen među mišićima Lazića i Dženkinsa Zizis se probio u nastavku meča, tačnije u trećoj deonici, u kojoj je preko njegovih asistencija domaćin ubacio čak 32 poena. Opasno su se u tom peridu zatresli temelji Zvezdine odbrane; Meli je sa tri vezane trojke najavio moguću žurku u režiji Bamberga, međutim veza Gudurić (11p)-Simonović (17p, 3/4 za tri) bila je glavni protok samopouzdanja do njihovih saigrača. Zvezda je u najbitnijim trenucima konačno pročitala napadačke šeme rivala; “šunjanje” Zizisa i Milera između visoko postavljenih blokada centarske linije, tako što je Bjelica (18p) iskakanjima onemogućio lake prodore pomenute dvojice igrača.

Gudurićeva trojka za izjednačenje (61:61) označila je početak bitke spuštenih gardova. U igri preokreta crveno-beli su napadačka rešenja tražili u kombinatorici Jovića, Bjelice i Simonovića. Svedeni u napadu na improvizacije košarkaši Bamberga išli su svesno na koš i faul, zaboravivši da je to upravo srpski patent koji je proradio u najvažnijim trenucima meča. Dženkins (10p) je na pravovremen pas Jovića (12p) neometan išao na koš-faul; bez dosuđenog prekršaja, ali poslednjim preokretom Amerikanac sa srpskim pasošem doveo je saigrače u stanje ekstaze! Posle pređenih 9.000 kilometara, šest aviona, dva autobusa, Zvezda se sa tri gostovanja vratila sa dve pobede u sedam dana i osokoljena dočekuje meč sa Milanom u četvrtak u Kombank areni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari