Zvezdin trener u intervjuu za švedske novine: Nisam žestoki momak sa Balkana 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Trener Crvene zvezde Miloš Milojević, koji je pre dolaska na klupu crveno-belih radio u švedskim klubovima Hamarbi i Malme, dao je intervju za stokholmski dnevnik Ekspresen u kojem je opširno govorio o razlikama u mentalitetu, kulturi, fudbalu i načinu funkcionisanja klubova u toj zemlji i Srbiji.

„U Švedskoj je fokus na tome da se ljudi dobro osećaju. Od igrača do trenera. Ovde nije bitno kako se osećaš. Moraš da isporučiš rezultate, za to si plaćen. Drugačija je kultura. Uobičajeno je da jedna osoba sve odlučuje i da nema diskusije. Ali ja nisam taj tip. Ja sam tip ličnosti koja priča mnogo sa igračima, koja želi da ih sasluša i da zna ako imaju neke probleme. Želim da im pomognem u razvoju. Naravno, želim i da pobeđujem utakmice, ali mi je jako važno da igrači i klub napreduju“, rekao je Milojević.

On je dodao da je morao da promeni način rada od dolaska u Crvenu zvezdu, jer se neki trenerski principi, koji su normalni u Švedskoj, u Srbiji smatraju kao slabost i neznanje.

„Imam iste principe, ali moraš malo da se adaptiraš na kulturu liderskog stila. U Švedskoj je normalno da igrače pitaš šta misle posle utakmice. To se smatra vrlinom. Ovde to znači slabost i da ne znaš šta radiš. Zato je potrebno adaptirati se, ali moji principi prema igračima ostaju isti. Bilo da su najbolji, najgori, stari, mladi, imam isto poštovanje za sve. Svi mogu pod istim uslovima da dođu kod mene i da razgovaramo. Verujem da svako može da se razvije i napreduje. Nebitno koliko godina ima. Takav stav nosim svugde sa sobom. A onda moraš malo i da se adaptiraš na kulturu okoline“.

Trener Zvezde smatra da mu je rad u Švedskoj pomogao da stekne kvalitete koji mu omogućavaju da može da se bavi svojim poslom u različitim zemljama i kulturama.

„Kao što rekoh, došao sam iz kulture i vaspitanja u kojem nema diskusije. Ako si iznad u hijerarhiji, onda si ti taj koji sve odlučuješ. U Švedskoj se više razgovara i moraš da saslušaš svakoga. Ako si lider, donosiš konačne odluke, ali možeš da poslušaš i druge. Tako sam naučio da sam dobar u slušanju. I kao trener sam se bolje pripremio za rad na zapadu Evrope. Sada imam mnoge kvalitete koji mi dozvoljavaju da radim u različitim zemljama i kulturama. Nije mi potrebna zona komfora“.

Milojević kaže da je naišao i na predrasude zbog svog porekla.

„Ponekad nije fer kada dođete u drugu zemlju i odmah vas etiketiraju kao žestokog momka sa Balkana. Ali kada popričate sa mojim igračima, dobićete potpuno drugačiju sliku. Oni znaju da sam fer, da zahtevam disciplinu, ali i da sam im najbolji prijatelj kada je to potrebno“, rekao je Milojević, i dodao da je donosio i pogrešne odluke, pre svega zbog odluke da raskine ugovor sa Hamarbijem i pređe u Malme.

„Nisam želeo da se onako završi u Hamarbiju. Bio je to priličan nesporazum između mene, mog agenta i kluba. Ali na kraju je bila moja odluka. Imam 40 godina pa ni agent, ni bilo ko drugi, ne mogu da utiču na mene. Sam donosim odluke i stojim iza njih. I kada su dobre, i kada su loše. Ta odluka nije ispala posebno dobra, ali da je nisam doneo, ne bih došao u Malme i ne bih osvojio Kup Švedske. Ali, svi smo mogli bolje da postupimo u toj situaciji. Na kraju sam ispao kao osoba koja traži konflikte što nije bio slučaj“.

Milojevićeva porodica nije se preselila u Beograd kada je on odlučio da prihvati ponudu Crvene zvezde.

„Imam petogodišnjeg sina kojem su potrebni prijatelji i nije lako da se stalno seli, menja sredine, vrtiće, drugare… Zato je moja supruga odlučila da nam baza bude u Malmeu. Ona tamo radi kao lekar i nije joj lako da se stalno seli sa mnom ako želi da se bavim svojim poslom“, rekao je Miloš Milojević za Ekspresen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari