Ruski milijarderi 2021. zaradili dodatnih 145 milijardi dolara 1FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

U godini koja je na izmaku ruski milijarderi su uvećali svoje bogastvo za dodatnih 145 milijardi dolara što je skok za 30 odsto u njihovoj neto vrednosti, pošto ultrabogataši u ovoj državi ubiraju koristi od globalnog ekonomskog oporavka, navodi Forbs.

Ruski milijarderi imaju zajedničko bogatstvo koje je procenjeno na 630 milijardi dolara, piše magazin. Ruski milijarderi su tako na trećem mestu po uvećanju bogastva tokom 2021. američkih i indijskih milijardera.

Najveća „planinarka“ u gomilanju bogastva među Rusima je Tatjana Bakalčuk, najbogatija Ruskinja i osnivačica najvećeg onlajn maloprodajnog objekta „Wildberries“ u zemlji. Prema Forbsu, bogastvo Bakalčukove je oko 13 milijardi dolara.

Naftni, gasni i bankarski oligarsi, takođe, su zabeležili porast neto vrednosti ove godine zahvaljujući snažnom ekonomskom oporavku i procvatu globalnih tržišta akcija.

Dok oni gomilaju svoje bogastvo, većina „običnih“ Rusa i dalje se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama. Životni standard je opao za oko 10 odsto od 2013. i domaćinstva se suočavaju sa novim pritiskom visoke inflacije koja jede njihovu potrošačku moć.

Po nekoliko metrika, Rusija se svrstava u jednu od najneravnopravnijih zemalja na svetu. Izveštaj s početka godine otkrio je da 500 najbogatijih muškaraca i žena u zemlji kontroliše više bogatstva od 99,8 odsto stanovništva.

Podsećamo, Bakalčuk je januara ove godine posle više od decenije „svrgnula“ sa mesta najbogatije Ruskinje Jelenu Baturinu, udovicu nekadašnjeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova. Bakalčukova je bivša nastavnica engleskog jezika i majka četvoro dece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari