Preuranjeno obećanje Borelja za pomoć Ukrajini od još 500 miliona, toga nema u zaključcima samita 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je posle jučerašnjeg samita u Versaju da je postignuta saglasnost da se Ukrajini dodeli još 500 miliona evra iz fonda za vojnu pomoć (SPF), ali se ispostavilo da tog nema u zaključcima.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

„Predložo sam to liderima Evrpske unije i iz Fonda za vojnu pomoć isplatićemo dodatnih 500 miliona evra“, rekao je Borelj na konferenciji za medije.

To bi bila druga tako velika pomoć Ukrajini, jer je Evropske unija 27. februara odlučila da toj državi isporuči oruže u vredosti od 500 miliona evra, prenosi Politiko.

Na pitanje da li je bilo problema da se članice EU ubede da u tako kratkom roku dva puta odobre pomoć od pola milijarde evra, Borelj je rekao da nije.

„Uopšte nije, svi su bili potpuno svesni da moramo da povećamo vojnu pomoć Ukrajini, kako bismo nastavili da vršimo pritisak na Rusiju, što znači još 500 miliona“, kazao je Borelj.

To su, međutim, demantovali nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Holandije Mark Rute, koji kažu da o tome uopšte nije odlučivano na samitu, zbog čega se i ne pominje u završnoj izjavi.

„To nije bila tema ni rasprave, ni odlučivanja na samitu“, rekao je Šolc novinarima.

Prema njegovim rečima, dodatna vojna pomoć Ukrajini od 500 miliona evra samo je jedna od mogućnosti da se pomogne toj zemlji, a na koji način će se pomoći predložiće Evropska komisija.

Da o tome na samitu nije odlučivano potvrdio je i Rute, koji je rekao da je čuo tu priču, ali je dodao da se o tome možda razgovaralo van Evropske komisije.

„U ovom brzom razvoju događaja pokušavamo da se usaglasimo o mnogim pitanjima, ali dodatna vojna pomoć Urajini od 500 miliona evra nije dogovorena“, kazao je Rute.

Preuranjena izjava Borelja, koji je često meta kritika zbog toga što se neprecizno izražava, došla je samo par sedmica nakon što je izazvao konfuziju na međunarodnom planu rekavši da će Evropska unija obezbediti Ukrajini borbene avione.

Narednog dana je objasnio da nije mislio da će to uraditi EU, nego neke njene članice, ali je i to bio promašaj, jer su Sjedinjene Države odbacile predlog Poljske da pošalje avione Ukrajini, s tim da Vašington bude posrednik.

O mogućoj novoj pomoći Ukrajini u izosu od 500 miliona evra govorio je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ali je njegov portparol ubrzo pojasnio da nije reč o odluci, nego o predlogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari