Migranti ušli u pariski Panteon 1Foto: Wikipedia

Nekoliko stotina migranata bez dokumenata zauzelo je danas spomenik Panteon u Parizu zahtevajući sastanak s francuskim premijerom Eduardom Filpom, javlja AFP.

Prma tvrdnjama aktivista udruženja za pomoć migrantima „La Chapelle Debout“, oko 700 migranata i njihovih pristalica ušlo je tokom poslepodneva u Panteon, gde su okruženi desetinama policajaca.

„Mirno je, govori se o rasizmu i našim zahtevima“, citira AFP neimenovanu članicu tog udruženja.

Turisti su evakuisani iz Panteona pre dolaska migranata, a prema video snimcima objavljenim na Tvitwru, migranti uzvikuju „Crni prisluci! Crni prsluci!“, što je ime zajednice migranata koji žive u domovima za beskućnike ili na pariskim ulicama.

U svom saopštenju predstavili su se kao „osobe bez dokumenata, bez glasa i bez lica u očima Francuske Republike“, tražeći dokumente i boravište. „Više ne želimo da pregovaramo sa ministarstvom unutrašnjih poslova i prefekturama. Želimo razgovor sa premijerom Eduardom Filipom, sada!“, napisali su migranti.

Od francuskog premijera traže da započne vanredni postupak regulisanja svog statusa koji nije rešen, kako tvrde, još od mandata predsednika Fransoa Miterana 1981. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari