Foto: Pixabay/ID 12019

Prva grupa aktivistkinja je završila iza rešetaka u maju prošle godine, ubrzo pošto je ukinuta zabrana da žene dobijaju vozačku dozvolu, za šta se veliki broj njih borio. Uhapšene aktivistkinje se, između ostalog, terete za podržavanje „neprijateljskih elemenata“ i postoji mogućnost da im budu određene dugogodišnje zatvorske kazne.

Zahtevi za njihovo puštanje na slobodu stižu iz celog sveta. Prošle nedelje više od 30 zemalja u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija kritikovalo je Saudijsku Arabiju zbog hapšenja aktivistkinja. Pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji je pod još većim nadzorom od ubistva novinara DŽamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine. Očekuje se da se na suđenju u Rijadu pojavi deset žena, uključujući istaknute aktivistkinje Ludžain al Hatlul, Azizu al Jusef, Eman al Nafjan i Hatun al Fasi. Novinarima i diplomatama nije bilo dozvoljeno prisustvovanje suđenju.

Kancelarija državnog tužioca nije precizirala za šta se aktivistkinje terete, ali je rečeno da se sumnjiče za preduzimanje „koordinisanih i organizovanih aktivnosti s ciljem da potkopaju bezbednost, stabilnost i nacionalno jedinstvo kraljevstva“.

Brat optužene Hatlul je u utorak rekao da je suđenje prebačeno u krivični sud iz Specijalnog krivičnog suda, koji se bavi slučajevima terorizma. Razlog za takvu odluku još nije poznat. Centar za ljudska prava Persijskog zaliva je saopštio u utorak da se boji da aktivistkinje neće imati pravično suđenje.

Grupe koje se bore za ljudska prava su saopštile u novembru da su najmanje četiri žene navele da su prilikom saslušanja bile mučene, uključujući električnim šokovima i bičevanjem, te da su bile seksualno uznemiravane i napadane. Zamenik saudijskog državnog tužioca je, međutim, rekao da njihove izjave nisu tačne.

Saudijska Arabija je u avgustu zamrzla trgovinske odnose s Kanadom i proterala kanadskog ambasadora, reagujući na apele Otave da oslobodi uhapšene aktivistkinje. U to vreme je iz Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava saopšteno da je od 15. maja u Saudijskoj Arabiji nasumično uhapšeno ili stavljeno u pritvor najmanje 15 boraca i aktivista za ljudska prava koji su kritikovali saudijsku vladu.

Povezani tekstovi