Aleksa Bečić: Dijalog nema alternativu, nastavak u avgustu 1Foto: RTCG

Predstavnici većine političkih partij, koji su na poziv predsednika Skupštine Alekse Bečića počeli dijalog u cilju rešavanja otvorenih pitanja značajnih za ubrzanje evropskog puta Crne Gore, dogovorili su da naredni sastanak bude održan najkasnije u prvoj sedmici avgusta, javlja Ratio-televizija Crna Gora.

Bečić je novinarima nakon sastanka kazao da je iskazano očekivanje da će se i druge partije, koje nesu učestvovale u današnjem dijalogu, pridružiti tom procesu, koji nije lak i jednostavan, ali nema alternativu ako se žele reforme koje zahtevaju dvotrećinsku, odnosno tropetinsku većinu u Skupštini.

Kako je rekao, jedan od zajedničkih zaključaka sa sastanka je taj da je parlamentarni dijalog započeo u demokratskoj i argumentovanoj raspravi, iznošenjem stavova i principa 11 političkih subjekata zastupljenih u Skupštini.

To je, kako smatraju učesnici dijaloga, pokazatelj da bez obzira na političke razlike mogu da razgovaraju i na taj način doprinose smirivanju tenzija u društvu i tragaju za rešenjima koja će ubrzati evropske integracije, koje su iznad pojedinačnih partijskih interesa.

„Učesnici dijaloga nastavljaju dijalog na teme sadržane u pozivnom pismu. Održaće naredni sastanak najkasnije u prvoj sedmici avgusta“, zajednički su zaključci predstavnika većine političkih partija.

Dogovoreno je da će na sledećem sastanku usaglasiti metodologiju rada, dinamiku i principe vođenja dijaloga u daljim fazama tog procesa.

Upitan da prokomentariše nedolazak dela vladajuće većine, Bečić je kazao da je razumeo da drugi politički subjekti nesu isključili mogućnost da budu deo dijaloga parlamentarne vlasti i opozicije.

„Već da u ovom trenutku zbog složene političke situacije, koja postoji unutar parlamentarne većine, u odnosu parlamentarne većine i Vlade, smatraju da im je prioritet ravanje tog pitanja“, rekao je Bečić.

On je poručio da je Demokratska Crna Gora protiv obaranja Vlade i vanrednih izbora.

Bečić je ocijenio da građani Crne Gore odlično percipiraju sve što čuju i da misli da je izlišno nešto više komentarisati.

Na pitanje da li postoji vremenski okvir do kada će parlamentarna većina morati da se dogovori, Bečić je odgovorio da dijalog nema alternativu.

„Dijalog unutar parlamentarne većine, parlamentarne većine i Vlade i dijalog vlasti i opozicije“, rekao je Bečić.

Bečić je naveo da je dao formulu za razrješenje složene političke situacije koja postoji između parlamentarne većine i Vlade.

„Razrješenje je u rekonstrukciji Vlade, kao plodu saglasnosti parlamentarne većine i Vlade, da osnažimo tu Vladu“, rekao je Bečić.

Nijedna krajnost nije dobra i oni, kako je poručio, nude sredinu, a to je rekonstrukcija Vlade kao dogovor parlamentarne većine i Vlade.

Bečić je kazao da Demokrate od početka nude kompromisna rješenja.

„Mi smo protiv novih izbora u Crnoj Gori, jer to ne treba Crnoj Gori“, poručio je Bečić.

On je naveo da je danas bilo kolega iz opozicije koji su na sastanku otvorili mogućnost da se proširi spisak tema.

Bečić je kazao da su ti predstavnici opozicije izneli ideje da je Crnoj Gori potrebna prelazna vlada.

Na sastanku su se usmerili, kako je kazao, da dijalog vode u odnosu na teme koje je naveo u pozivnom pismu.

„To su teme za koje je potreba 2/3 ili 3/5 većina, iz opsega izbornog zakonodavstva i deblokade v.d. stanja u oblasti pravosuđa“, rekao je Bečić.

Na pitanje da li bilo nekih konkretnih predloga za lokalne izbore, ili za prevazilaženje blokade i vd stanja u pravosuđu, Bečić je odgovorio da je dogovoreno da se na narednom sastanku konkretizuju predlozi.

Bečić je rekao da je sistemsko rešenje da lokalni izbori budu u jednom danu i da su to dali Odboru za sveobuhvatnu zakonodavnu reformu.

„Ako ništa ne promijenimo u zakonodavnom okviru, to znači da ćemo od 5. decembra do početka juna imati najmanje četiri odvojena izborna procesa na lokalnom nivou“, naveo je Bečić.

Bečić je pojasnio da bi to značilo da 5. decembra izbori budu u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, početkom marta u Ulicnju, krajem marta u Beranama i krajem maja ili početkom juna u Podgorici. Kako je ocenio, ponudio je racionalno i efikasno rešenje kroz Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Demokratske partije socijalista Ivan Vuković i Danijel Živković, Socijaldemokratske partije Raško Konjević, Socijaldemokrata Ivan Brajović, Demokratske partije Fatmir Đeka, Albanske Alternative Nik Đeljošaj, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Liberalne partije Andrija Popović.

Iz partija parlamentarne većine, uz Bečića i Borisa Bogdanovića iz Demokratske Crne Gore, prisutni su bili predstavnici URA-e Goran Đurović i Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Iz Demokratskog fronta ranije su poručili da neće prisustvovati današnjem sastanku, dok su iz pojedinih opozicionih partija kazali da bi danas trebalo razgovarati i o vanrednim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari