Australija unela u spisak 15 novih ugroženih vrsta 1Foto: AP Photo/Mark Baker, File

Australija je danas objavila 15 novih ugroženih vrsta među kojima i malog valabija ističući da će sprečiti potpuno nestajanje nekih biljaka i životinja.

Vlada premijera Entonija Albanezea objavila je novi desetogodišnji plan za sprečavanje izumiranja 110 „prioritetnih vrsta“ i zažtitu 20 „prioritetnih lokacija“ od dodatnog narušavanja.

Cilj je da se spreči svako novo nestajanje životinjskih ili biljnih vrsta uz očuvanje najmanje 30 odsto australijskog kopna.

Među 15 vrsta koje su uvršćene u spisak ugroženih vrsta je mali valabi iz Parme kojeg ugrožavaju požari i predatori, otrovna siva zmija iz Kvinslenda ili mali skakavac bez krila koji je ugrožen zbog suše i čestih požara.

Brojne vrste svojstvene Australiji ugrožene su zbog smanjenja njihovog staništa usled ljudskih aktivnosti i ekstremnih događaja, poput požara iz 2019-2020, javile su grupe za odbranu biodiverziteta.

U tim razornim požarima izgorelo je 5,8 miliona hektara rastinja na istoku Australije i zbog njih je stradalo ili raseljeno između jedan do tri milijardi životinja.

„Posebno su požari (2019-2020) doveli do razornih posledica za brojne vrste. Rešeni smo da pružimo najbolje šanse divljem životu“, rekla je ministarka za životnu okolinu Tanja Plibersek.

Ona je rekla da je svrstavanje vrsta u spisak ugroženih, čime se one štite zakonom o očuvanju životne okoline, važna faza za zaštitu vrsta i staništa kojima je potrebna hitna pomoć.

Istraživači ocenjuju da je trošak borbe protiv izumiranja vrsta u Australiji oko milijardu dolara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.