Australiju potresa skandal fantomske vlade 1Foto: Pixabay/LeutherCommerce

Australijski premijer Entoni Albaniz (Anthony Albanese) obećao je danas istragu posle otkrića da je njegov prethodnik tajno sebe imenovao na nekoliko ministarskih resora tokom pandemije korona virusa.

Albaniz je optužio svog prethodnika Skota Morisona (Scott Morrison) za „nečiste“ aktivnosti. Morison je sebe imenovao za ministra zdravlja, finansija i resursa, paralelno sa postojećim ministrima, a da o tome nije obavestio svoje kolege, parlament ili birače.

„To su aktivnosti koje bismo ismevali da su se dogodile u nekoj nedemokratkoj zemlji. Morison je vodio fantomsku vladu“, rekao je Albaniz i dodao da je zatražio pravni savet.

Morison je u nekim slučajevima sebe imenovao za koministra, a da nije obavestio članove vlade čime je sebi prisvojio određena ovlašćenja.

Skandal je bacio svetlo na netransparentnu prirodu donošenja odluka u australijskoj vladi i pokrenuo pitanja o potrebi za jačim demokratskim zaštitnim mehanizmima.

Još uvek nije jasno koliko je mesta Morison sebi pripisao, ali su lokalni mediji preneli da je preuzeo portfelj resursa i tako iskoristio ovlašćenje da stavi tačku na veliki gasni projekat kod Sidneja.

Konzervativna koalicija Morisona izgubila je izbore u maju, posle gotovo deset godina vladavine desnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.