Foto: Pixabay/ Hans

Policija u Salcburgu saopštila je da su izdati evropski i međunarodni nalozi za hapšenje oficira, kojeg su zvaničnici identifikovali kao 65 godina starog Igora Egoroviča Zajceva. Sumnja se da je on bio pukovnikov nadređeni od 1990-tih pa sve dok nije uhapšen prošle godine. Pukovnik je navodno Rusiji dostavljao informacije o austrijskoj vojsci.

“Agent ruske Glavne obaveštajne službe (GRU) osumnjičen je da je angažovao penzionisanog, 70 godina starog, pukovnika austrijske vojske da učestvuje u obaveštajnoj operaciji na štetu Austrije, da otkriva državne tajne i da namerno odaje vojne tajne”, navodi se u saopštenju autrijske policije i dodaje se da je pukovnik navodno zaradio stotine hiljada evra u isplatama za informacije, koje su uključivale i sveobuhvatne detalje o austrijskim oružanim snagama i njihovim sistemima naoružanja.

Prošle godine austrijski ministar odbrane Mario Kunasek rekao je da je slučaj špijuniranja rasvetljen zahvaljujući pomoći jedne evropske obaveštajne agencije. Austrijski mediji su izvestili da je pukovnik bio izuzetno profesionalan i da je radio u vojnom kontrolnom centru u Salcburgu. On je navodno bio u vezi sa svojim ruskim rukovodiocem uz pomoć sofisticirane opreme. Pukovnik je prvobitno sarađivao sa policijom. Međutim, izveštaji navode da je zatim prestao da govori o činjenicama do kojih se došlo tokom istrage. Slučaj je prošle godine izazvao napetost između dve zemlje.

Povezani tekstovi