Bajden želi da Afrička unija postane članica grupe G20 1foto EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) planira da na predstojećem samitu SAD-Afrike objavi da njegova administracija podržava pridruživanje Afričke unije grupi 20 najrazvijenijih nacija (G20) u svojstvu njenog stalnog člana, saopštila Bela kuća.

Afrička unija predstavlja 54 zemlje sa afričkog kontinenta, a G20 čine najveće svetske ekonomije, kao i ekonomije koje se brzo razvijaju, i zajedno su nosilac više od 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (GDP). Južnoafrička republika je trenutno jedina članica G20.

Viši direktor za afrička pitanja pri Nacionalnom bezbednosnom savetu SAD Džad Devermont (Judd Devermont) rekao je u današnjem saopštenju da je krajnje vreme da Afrika ima stalno mesto za stolom u međunarodnim organizacijama i inicijativama.

„Potrebno nam je više afričkih glasova u međunarodnim raspravama koje se tiču globalne ekonomije, demokratije, vladavine, klimatskih promena, zdravstvene zaštite i bezbednosti“, dodao je on.

Bajden je pozvao 49 afričkih lidera da učestvuju u radu trodnevnog samita u Vašingtonu koji počinje u utorak.

Predstavljenost u G20 omogućio bi afričkim zemljama da efikasnije pritiska članice grupe da pretoče u delo svoja obećanja da pomognu Africi da se izbori sa posledicama klimatskih promena.

Afrička unija u poslednje vreme pokazuje obnovljeno jedinstvo i svrhu postojanja, boreći se sa važnim pitanjima i udružujući se u borbi protiv pandemije kovida-19. Ova asocijacija je takođe uspostavila Afričku kontinentalnu zonu slobodne trgovine, koja je stupila na snagu početkom 2021. godine.

Zvaničnici Afričke unije za sada nisu komentarisali najavu iz Bele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.