Belorusija: Sankcije Zapada "destruktivne" 1Lukašenko Foto: EPA-EFE/ MAXIM GUCHEK POOL

Belorusija je danas kao „destruktivne“ ocenila nove zapadne sankcije uveden posle njenog preusmerenja putnuičkog aviona irskog „Rajanera“ u Minsk da bi hapsila jednog opozicionara, navodeći da su sankcije „na ivici proglasa ekonomskog rata“.

„Više puta smo ponovili da sankcije štete interesima građana, da su kontraproduktivne i gadne. Ipak takve namerne destruktivne akcije se nastavljaju“, navelo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Ministarstvo je osudilo „neprijateljstko delovanje“ i „pritiske na suverenu državu“ i ironično navelo da izjave Zapada liče na „parodiju logike i zdravog razuma“.

Evropska unija, SAD, Velika Britanija i Kanada odlučile su juče u koordinisanom postupku da kazne više desetina beloruskih ličnosti i firmi vezanih za vlasti u Minsku.

Ukupno je juče dodato 78 pojedinaca i osam entiteta na spisku sankcija zbog represije vlasti Belorusije nad opozicijom i beloruskog spuštanja aviona „Rajanera“ 23. maja u Minsk da bi se uhapsio belourski opozicionar Roman Protaševič i njegova devojka.

Među osobama pod sankcijama su ministri odbrane i saobraćaja, komandant vazduhoplovnih snaga i jedan od sinova predsednika Aleksandra Lukašenka. Evropljani su takodje zamrzli imovinu sedam kompanija koje su pod vodjstvom bliskih saradnika Lukašenka.

EU je prethodno uvela sankcije za 88 pripadnika vlasti, među kojima su i predsednik Lukašenko i njegov sin Viktor.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.