Bez dogovora oko završne reči na Samitu G20, Kina odbija da osudi rusku invaziju na Ukrajinu 1foto: Shutterstock/Glen Mackenzie

Ministri finansija najvećih svetskih ekonomija nisu uspeli da se dogovore oko završne reči nakon samita u Indiji, nakon što je Kina odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, piše BBC.

Peking je odbio da prihvati delove izjave G20 u kojoj se „u najjačim izrazima“ osuđuje ruska agresija.

Moskva je saopštila da su „antiruske“ zapadne zemlje „destabilisale“ G20.

To dolazi nakon što je Kina ove nedelje objavila plan za okončanje sukoba koji su neki smatrali proruskim.

Indija, koja je bila domaćin ovonedeljnih pregovora G20 u južnom gradu Bengaluru, objavila je opsežan „rezime predsedavajućeg” sa sastanka, uz napomenu da postoje „različite ocene situacije” u Ukrajini i sankcijama uvedenim Rusiji.

U fusnoti se navodi da su se oko dva paragrafa u kojima se rezimira rat „saglasile sve zemlje članice osim Rusije i Kine“. Paragrafi su prilagođeni Deklaraciji lidera G20 sa Balija u novembru i kritikuju „najoštrije agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu“.

Nakon što je zauzeo stav o invaziji pre godinu dana, Peking je poslednjih nedelja pojačao svoje diplomatske napore oko sukoba. Njen najviši diplomata Vang Ji obišao je Evropu ove nedelje, što je kulminiralo toplom dobrodošlicom ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi.

Kina je takođe ove nedelje objavila plan od 12 tačaka za okončanje rata u Ukrajini, u kojem je pozvala na mirovne pregovore i poštovanje nacionalnog suvereniteta. Međutim, dokument od 12 tačaka nije izričito rekao da Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine i nije osudio rusku invaziju.

Rusija je pozdravila kineski dokument, što je navelo američkog predsednika Džoa Bajdena da prokomentariše: „Predsednik Putin mu aplaudira, pa kako bi to moglo da bude dobro?“

Nakon sastanka G20, Ajai Set, visoki indijski zvaničnik, rekao je na konferenciji za novinare da se ruski i kineski predstavnici ne slažu sa formulacijom o Ukrajini jer je „njihov mandat da se bave ekonomskim i finansijskim pitanjima“.

„S druge strane, svih ostalih 18 zemalja smatralo je da rat ima implikacije na globalnu ekonomiju“ i to je potrebno pomenuti, dodao je on.

U sažetku samita od 17 paragrafa takođe se pominje nedavni zemljotres u Turskoj, dug u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, globalna poreska politika i nesigurnost hrane.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da žali zbog činjenice da „aktivnosti G20 i dalje destabilizuje zapadni kolektiv i da se koristi na antiruski… način“.

Optužilo je Sjedinjene Države, Evropsku uniju i zemlje G7 za „jasnu ucenu”, pozivajući ih da „priznaju objektivnu realnost multipolarnog sveta”.

Ali nemački ministar finansija Kristijan Lindner je rekao: „Ovo je rat. I ovaj rat ima uzrok, ima jedan uzrok, a to su Rusija i Vladimir Putin. To mora biti jasno izraženo na ovom finansijskom sastanku G20“.

Prethodni sastanci članica G20 takođe nisu doneli zajedničku izjavu otkako je Rusija napala Ukrajinu prošlog februara.

Generalna skupština UN u Njujorku je u četvrtak velikom većinom podržala rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Predlog je podržala 141 država, 32 su bile uzdržane, a sedam – uključujući Rusiju – glasalo je protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.