Foto:EPA

Poruka Korbeta, koji predvodi 20 poslanika EP iz redova laburista, usledila je usred sve većih strahova u vrhu stranke da bi ona mogla da izgubi podršku cele jedne generacije mladih proevropski orijentisanih birača ako ne bude zagarantovala još jedan referendum.

Pripadnici ove starosne grupe, kao i mnogi birači koji su za ostanak u EU, kažu poslanici, mogli bi da se okrenu antibregzitovskim partijama, uključujući mladu nezavisnu grupu Promenimo Ujedinjeno Kraljevstvo, liberalne demokrate, Zelene i Škotsku nacionalnu partiju. “Ako laburisti ne potvrde ponovo svoju podršku za referendum o sporazumu o Bregzitu u svom manifestu, onda će izgubiti veliki broj glasova koji će otići partijama koje imaju jasnu poruku. Ako, s druge strane, ponudimo nedvosmislenost i potvrdno glasanje, možemo dobro da prođemo”, rekao je Korbet.

Iako laburisti opciju održanja drugog referenduma drže na stolu u pregovorima s Vladom, pojedini ključni akteri bliski DŽeremiju Korbinu nisu radi da potvrde da će biti održano glasanje o bilo kakvom sporazumu koji bude postignut i odobren u Parlamentu.

Nedavno sprovedena anketa javnog mnjenja pokazuje da bi samo 17 odsto ljudi koji će sigurno izaći na izbore za EP podržalo torijevce, dok bi 29 odsto glasalo za laburiste. Oko 26 odsto ispitanika je reklo da bi podržalo partije koje su za ostanak u EU dok bi 25 odsto podržalo ili Ukip ili novu Bregzit stranku Najdžela Faraža. Iako je prošlo gotovo tri godine od kada je izglasan Bregzit, evropski lideri su protekle nedelje naglasili da će Britanija morati da učestvuje na izborima za EP, što je uslov za produžetak njenog članstva u EU do 31. oktobra osim ako sporazum o Bregzitu ne bude usvojen u Parlamentu pre 22. maja.

I

Povezani tekstovi