Bivši pripadnik sirijske tajne policije osuđen u Nemačkoj 1Foto: Beta/Thomas Lohnes/Pool Photo via AP

Bivšeg člana tajne policije sirijskog predsednika Bašara Asada nemački sud je danas osudio zbog omogućavanja mučenja zatvorenika, presudom za koju se aktivisti za ljudska prava nadaju da će biti presedan za druge slučajeve.

Pokrajinski sud u Koblencu osudio je na četiri i po godine zatvora Ejada Al-Gariba zbog saučesništva u zločinima protiv čovečnosti, javila je novinska agencija DPA.

To je prvi slučaj da se pripadnicima sirijskog režima sudi u inostranstv za zločine protiv čovečnosti.

Nemački tužioci su se pozivali na princip univerzalne nadležnosti za teška krivična dela kako bi pokrenuli postupak koji je uključivao žrtve i optužene koji su bili u Nemačkoj.

Detalji presude nisu još uvek dostupni, ali Al-Garib je mogao da bude osuđen na više od deset godina. Međutim, sudije su njegovo bekstvo i svedočenje na sudu uzele kao olakšavajuće okolnosti.

Četrdesetčetvorogodišnjak je optužen da je bio deo jedinice koja je hapsila ljude posle antivladinih protesta u sirijskom gradu Douma, u blizini Damaska i odvodila ih zatvor Al Katib gde su mučeni.

Među dokazima na suđenju našle su se i fotografije hiljada navodnih žrtava mučenja od strane sirijske vlade, koje je iz Sirije prošvercovao policajac.

Zvaničnici sirijske vlade nisu svedočili na suđenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Bivši pripadnik sirijske tajne policije osuđen u Nemačkoj”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.