Foto: EPA-EFFE/MICHAEL REYNOLDS

Tramp je u odabiru 53-godišnjeg Kavanoa, koji je u devedesetima pomagao u istrazi nad bivšim predsednikom Bilom Klintonom, a kasnije radio za Đorđa Buša, osigurao konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu svojim drugim doživotnim imenovanjem u najviše sudsko telo Sjedinjenih Američkih Država u 18 meseci, koliko je na funkciji predsednika.

Kavano sad očekuje žestoka borba oko potvrde u Senatu, u kojem Trampovi republikanci drže tanku većinu.a

Privržen porodici i katoličanstvu

Ako bude prihvaćen, Kavano će zameniti dugogodišnjeg konzervativnog 81-godišnjeg sudiju Anthonia Kenedija, koji je najavio svoje penzionisanje 27. juna.

Tramp je  u predstavljanju Kavanoa  istakao kako je reč o sudiji omiljenom među svojim kolegama, čije se mišljenje ceni.

„On je brilijantan pravnik, s jasnim i efikasnim stilom pisanja, univerzalno smatranim jednim od najboljih i najoštroumnijih pravnih umova našeg doba“, dodao je Tramp, istakavši kako njegova nominacija zaslužuje „brzu potvrdu i veliku dvostranačku podršku“.

„Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudija mora biti nezavistan i mora interpretirati zakon, ne da ga donosi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudija mora interpretirati Ustav onako kako je napisan, upućen u istoriju, tradiciju i prethodnike“, poručio je Kavanaugh tokom ceremonije, u kojoj je naglasio privrženosti porodici i katoličanstvu.

Njegovo imenovanje ne bi promenilo ideološko usmerenje Vrhovnog suda, u kojem pet konzervativaca već ima većinu nad četiri liberalne sudije, ali moglo bi pomeriti tu instituciju dodatno prema desno.

Tanka većina republikanaca u Senatu

Antoni Kenedi, iako konzervativac, nekad je stajao na stranu liberalnih sudija po pitanju pobačaja i prava homoseksualaca, što se od Kavanaugha teško može očekivati.

Novi sudija odlučivaće o ključnim pitanjima nacionalne važnosti, poput prava posedovanja oružja, smrtne kazne i prava glasanja na izborima.

Sud bi mogao odlučivati i o pitanjima lične važnosti za Trampa i njegovu vladu, uključujući ona o povezanosti s Rusijom.

Republikanci u Senatu drže tanku većinu od 51 zastupnika naprema 49, ali ne mogu računati ni na senatora Džona Mekejna, koji se bori protiv raka.

Tekst preuzet sa sajta Al Jazeera