"Brzi odgovor 21" dosad najveća vežba američke vojske u BiH 1Foto: Pixabay

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) izjavio je danas da je vojna vežba „Brzi odgovor 21“ najveća vežba koju su američke vojne snage ikad imale u Bosni i Hercegovini i da ima veliki značaj u postojećoj situaciji.

„SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vežbu, u kojoj će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti“, izjavio je Nelson, koji je na sarajevskom aerodromu dočekao američke vojnike koji će učestvovati u vežbi.

On je istakao da to neće biti „obična vežba, već važan trening, kako za američke tako i za vojne snage BiH“.

„Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su posle 1996. godine služili na uspostavljanju mira pošto je potpisan Dejtonski sporazum“, kazao je američki ambasador u BiH, obračajući se američkim vojnicima koji su stigli u BiH.

Vežba „Brzi odgovor 21“ održaće se od 17. maja do 2. juna na Manjači kod Banjaluke.

Njom će rukovoditi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i deo je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju u Evropi, s ciljem uvežbavanja odbrane starog kontinentna, odnosno „odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gde u svetu“.

U vojnoj vežbi učestvovaće oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.