lukoilFoto: Betaphoto/AP Photo/Valentina Petrova

Bugarska će dozvoliti crnomorskoj rafineriji, čiji je vlasnik ruska naftna kompanija Lukoil, da nastavi sa radom i izvozom naftnih derivata u Evropsku uniju do kraja 2024. godine, uprkos upozorenjima Brisela da se time krše sankcije koje je EU uvela Rusiji.

Posle razgovora sa menadžerima Lukoila, zamenik bugarskog premijera Hristo Aleksijev rekao je da je vlada u Sofiji „postigla nešto veoma važno“.

„Lukoil će od 1. januara 2023. preneti u Bugarsku svu proizvodnju, prihode i plaćanje poreza, a ne, kao što je bilo ranije, u Holandiju ili Švajcarsku“, kazao je Aleksijev.

Vlada u Sofiji procenjuje da će sporazum sa kompanijom Lukoil doneti u bugarski budžet dodatnih 350 miliona evra.

Sporazum koristi i Lukoilu, čija će rafinerija u Bugarskoj delimično izbeći predstojeći embargo EU na većinu ruskih naftnih proizvoda.

Jedina rafinerija u Bugarskoj je glavni izvor benzina i dizel goriva koji se prodaju na bugarskom tržištu, ali polovina proizvodnje je namenjena izvozu.

Rafinerija Lukoila ima udeo od oko devet odsto u ekonomskoj proizvodnji u Bugarskoj i zapošljava nekoliko hiljada ljudi. Njeno zatvaranje bi izazvalo ozbiljne probleme na tržištu rada.

U junu je EU odlučila da od 5. decembra zabrani kupovinu, uvoz ili transfer ruske sirove nafte, a od 5. februara 2023. i drugih rafinisanih naftnih derivata iz Rusije.

Bugarska je dobila izuzeće i može da nastavi da uvozi sirovu naftu i naftne derivate pomorskim putem do kraja 2024. godine. Bugarska, međutim, ne može da izvozi naftne derivate proizvedene iz ruske nafte u Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.