Čarls je novi kralj 1Princ Čarls EPA-EFE/VICKIE FLORES

Smrću kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls, do tada Princ od Velsa, automatski, bez ceremonije postaje kralj.

Princ Čarls je u najstariji prestolonaslednik koji je postao kralj u Britaniji. Na toj prvoj poziciji u redu za Britanski presto je takođe proveo najviše godna nego bilo ko pre njega: Čarls je automatski postao prestolonaslednik još februara 1952. kao najstariji sin Elizabete Druge koja je smrću svog oca tada postala kraljica.

Čarls neće nužno biti poznat kao kralj Čarls III. On može da izabere bilo koje ime za sebe kao kralja, a bilo je izveštaja da bi se mogao odlučiti za drugo.

Bez obzira na to kako će se nazvati, on će sada biti u centru pažnje.

„Sve u vezi s njim je pažljivo planirano, kao i pripreme za kraljičinu sahranu, tako da će na samom početku tranzicija ići glatko. Posle toga, mnogo će zavisiti od odgovora javnosti na Čarlsovo krunisanje, od toga kako se sam Čarls bude ponašao i od toga kolika će biti podrška Vlade“, piše u mejlu za DW Robert Hejzel, profesor Uprave i ustava na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Igra prestola

Princ Čarls je imao dosta vremena da se navikne na život u centru pažnje javnosti.

Čarls je rođen 14. novembra 1948. Diplomirao je na Triniti koledžu u Kembridžu 1970. pre nego što je krenuo u vojnu karijeru čiji je vrhunac bio komandovanje brodom-minolovcem HMS Bronington.

U leto 1981. uz medijsku pompu, oženio se dvadestogodišnjom Dajanom Spenser, ženom sa značajnim udelom kraljevske krvi. Lejdi Di, kako su je zvali širom sveta, bila je veoma omiljena i popularna. Godine tračeva i skandala na kraju su 1996. dovele do razvoda. Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997.

U vreme razvoda, objavljeno je da je Čarls rekao Dajani: „Da li ozbiljno očekuješ da ću ja biti prvi princ od Velsa koji nije imao ljubavnicu?“. To se odnosilo na njegovu dugogodišnju ljubav Kamilu Parker Bouls, koju je oženio 2005.

Princ Čarls jeste voleo provod i žene, ali je bio i filantrop. Pored Prinčevske fondacije podržavao je i druge dobrotvorne organizacije, pomenimo samo programe obrazovanja mladih i finansiranje umetničkih inicijativa.

Od Čarlsa kao kralja se očekuje da dalje promoviše versku raznolikost i multikulturalnu prirodu moderne Engleske. On sam je obećao da će njegovo krunisanje biti multikonfensionalno.

Međutim, ono do čega mu je najviše stalo je životna sredina i borba protiv klimatskih promena. Čarls je 2007. pokrenuo Prinčevski projekat za prašume, globalnu inicijativu uz podršku, ekonomije, politike i poznatih ličnosti sa ciljem podizanja svesti i aktivnosti u vezi sa krčenjem tropskih šuma.

Politička pristranost

No, Čarlsu nedostaje instinkt njegove majke da ostane nepristrasan kada se radi o političkim ili društvenim pitanjima. Nije se suzdržavao da iznosi svoje stavove.

Beleške „crnog pauka“, nazvane tako zbog njegovog rukopisa, koje su konačno objavljene 2015. nakon što je britanski list Gardijan oko toga vodio dugu pravnu bitku, otkrile su da je Princ Čarls u velikoj meri lobirao kod ministara i političara britanske vlade.

Teme o kojima je bilo reči kretala su se od spasavanja ugrožene ribe do naručivanja vojne opreme za trupe u Iraku i pozivanja na odstrel jazavaca u borbi protiv širenja tuberkuloze među stokom.

Kao kralj, Čarls će morati da smanji sklonost ka takvim aktivnostima, rekao je Hejzel.

„Monarh mora biti neutralan po svim političkim pitanjima, kao što je to bila kraljica. Svake sedmice, na audijenciji kod premijera, Čarls će imati priliku da izrazi svoje stavove, koristeći svoja tri prava, a prema Valteru Bedžhotu autoru engleskog ustava, to su: konsultovati se, ohrabrivati ​​i upozoravati“.

No, bilo šta više od toga, rekao je Hejzel, i „očekivao bih od vlade da ga podseti na dužnosti ustavnog monarha“.

Upleten u skandale

Takozvani Rajski papiri (Paradise Papers), 2017, otkrili su imena svetskih poznatih ličnosti koje su vodile sumnjive poslove, investirale preko ofšor firmi u poreskim oazama. Među tim imenima je bilo i Čarlsovo i to u vezi sa poslovima na karipskom arhipelagu Bermuda.

Sudeći tim papirima, 2007. u vreme dok je Čarls forsirao promene u politici u vezi s klimom nije otkriio da će kroz svoj poslovni poduhvat u inistranstvu – profitirati od tih izmena. Čarls je rekao da nije direktno učestvovao u tom ofšor bizinisu.

A u skorije vreme, pojavila su se nova otkrića u kraljevskom skandalu „gotovina za počasti“. Navodi se da su bogati strani pojedinci dobijali povlastice u zamenu za donacije Prinčevoj fondaciji. U jednom slučaju se kaže da je saudijski tajkun dobio vitešku titulu, dok je u drugom slučaju ruskom bankaru obećan susret sa Čarlsom.

Ova otkrića su dovela do ostavki nekoliko ključnih ljudi u toj dobrotvornoj organizaciji, uključujući Čarlsovog bliskog saradnika, Majkla Foseta. Sam Čarls je negirao da je bio upoznat sa ovom praksom.

Posmatrači smtraju da je važno da Čarls da izbegava takve zamke, ako želi da pridobije javno mnjenje.

Ukratko, kako će biti prihvataćen i njegova popularnost zavisće od toga da li „će Čarls upasti u nevolje, kao i od događaja koji su uvek nepredvidivi“ rekao je Hejzel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.