Čedomir Stojković za Danas o najavi ruskog separatiste da će se kandidovati za predsednika: "Igor Girkin u Rusiji ima istu ulogu kao Boško Obradović u Srbiji" 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

„Strelkov u Rusiji ima istu ulogu kao Boško Obradović ili Milica Zavetnica u Srbiji“, kaže za Danas advokat i predsednik Grupe Oktobar, Čedomir Stojković, kometarišući izjavu ruskoog ekstremiste i separaiste Igora Girkina Strelkova da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. u Rusiji.

Stojković kaže da ne postoji nikakva šansa da Vladimir Putin padne sa vlasti, te da u Rusiji, kao i u Srbiji, postoje stranke koje „su formiranje u službi bezbednosti“.

„Ako se stvara i održava lažni utisak demokratije, isto se tako stvara i lažni utisak legitimiteta. Ako ne bi postoja formalna lažirana konkurencija Vladimiru Putinu, koja bi ga navodno izazvala na izborima, onda bi Putin ogoljeno bio ono što jeste – jedan običan diktator. Bez te slike, diktatura bi bila ogoljena, a diktatura ume da stvori revoluciju“, ukazuje Stojković.

Stojković: U zemljama u kojima ne vlada demokratija nisu bitni glasovi

Stojković kaže da bi pitanja oko smenjivanja vlasti na izborima trebalo da prestanemo postavljati u zemljama u kojima ne postoji demokratija.

„Pitanje promene vlasti na izborima se postavlja samo za države u kojima postoji demokratija i vladavina prava koja može da zaštiti demokratiju“, kaže,

Stojković dodaje da u zemljama u kojima ne vlada demokratija nisu bitni glasovi već isključivo moć.

„Onaj ko ima efektivnu moć biće predsednik države bez obzira da li postaje predsednik na izborima ili putem vojnog udara ili na neki treći način“, kaže.

Naš sagovornik podseća da je Rusija reformisala izborni zakon, te da se sada vode elektronske evidencije glasova nad kojima, kako kaže, kontrolu ima država.

Stojković kaže da onaj ko upravlja elektronskim bazama podataka u Rusiji vrlo lako može, za slučaj potrebe, prepraviti brojeve „koji su iz Vladivotstoka, recimo, koji je udaljen od Moskve više nego London od Beograda“.

Čedomir Stojković za Danas o najavi ruskog separatiste da će se kandidovati za predsednika: "Igor Girkin u Rusiji ima istu ulogu kao Boško Obradović u Srbiji" 2
Foto: FoNet

„Tako da, vladajuća garnitura u Rusiji ima kompletnu kontrolu nad izbornim procesom koji nije nikakav stvarni i demokratski izborni proces, već je samo forma koja služi da se marketinški i propagandno prikaže da Vladimir Putin ima legitimitet“, zaključuje Stojković.

Podsetimo, Igor Grikin, poznat pod pseudonimom Igor Strelkov, ruski je separatiska i proratni bloger.

Uhapšen je u julu ove godine, i očekuje ga suđenje za ekstremizam.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari