Miro Cerar Foto: EPA-EFFE/ANDREW GOMBERT

„Ako budu prevladali ruski ili kineski interesi, taj bismo region mogli izgubiti“, rekao je Cerar za WP, dodajući da bi prisutnost i angažman SAD trebalo da bude izraženiji.

Šef slovenačke diplomatije istakao je da je u srednjoj i istočnoj Evropi, uključujući i Balkan, posebno izražen interes Pekinga za jačanje ekonomskih i političkih veza, pa da se tako i sam više puta sastao s najvišim kineskim dužnosnicima u okviru sastanaka čelnika država srednje i istočne Evrope s Kinom, prenosi Hina.

Iako Slovenija ima samo dva miliona stanovnika, ona privlači dosta interesa za investicije iz Kine, dok je SAD u tom pogledu mnogo manje vidljiv, rekao je slovenački šef diplomatije, upozoravajući da bi povećano zanimanje Moskve i Pekinga u situaciji kad se Trampova administracija, zbog svoje agende America First, manje angažuje u Evropi, moglo dovesti do promene geopolitičkih odnosa u delu starog kontinenta, posebno na Balkanu. Mislim da bi bilo vrlo dobro kad bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u tom regionu, rekao je Cerar u razgovoru za uticajni američki dnevnik koji upozorava da Trampova administracija predlaže Kongresu budžetske rezove za pomoć inostranstvu, dok Moskva i Peking ta sredstva sistemski povećavaju, jačajući tako svoj uticaj u svetu.

Slovenskim novinarima koji su pratili njegovu posetu Vašingtonu krajem protekle nedelje Cerar je nakon razgovora s državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu sigurnost Džonom Boltonom rekao da je države zapadnog Balkana što pre potrebno uključiti u transatlanstske integracije zbog evropske sigurnosti i stabilnosti regiona, kao i zbog geostrateških uticaja koji dolaze iz šireg okruženja i sveta. Istovremeno, rekao je da za SAD dobri odnosi Slovenije s Ruskom Federacijom „nisu problematični“ i da je Slovenija uključena u sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize. Rusija, prema navodima Cerara, na zapadnom Balkanu ima popriličan uticaj, a EU u saradnji s SAD u tom pogledu treba da pokaže više odlučnosti jer Balkan spada u demokratsku evropsku porodicu kao punopravan član, prenela je Slovačka agencija STA.