Češka i Slovačka obeležavaju 50. godišnjicu gušenja Praškog proleća 1Foto: Wikipedia / The Central Intelligence Agency - 10 Soviet Invasion of Czechoslovakia, Public Domain

Prema istorijskim podacima, 137 civila ubijeno je u slamanju Praškog proleća između avgusta i decembra 1968. godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

Češka i Slovačka u utorak će obeležiti 50. godišnjicu invazije snaga Varšavskog ugovora predvođenih bivšim Sovjetskim Savezom koja je imala za cilj ugušiti razdoblje liberalizacije u toj zemlji poznato kao Praško proleće.

U nekoliko meseci otkako je postao čelnik tadašnje čehoslovačke komunističke stranke početkom 1968., Aleksander Dubček ukinuo je političku cenzuru, inicirao reforme i otvorio zemlji put prema napuštanju staljinističke prošlosti.

Reformama je bio cilj „socijalizam s ljudskim likom“.

Sovjetske, poljske, mađarske i bugarske snage umarširale su u glavni grad tadašnje Čehoslovačke Prag tokom noći između 20. i 21. avgusta iste godine kako bi brutalno, uz tenkove na ulicama, slomili ono što su smatrali opasnim političkim razvojem događaja koji se zbiva u sferi uticaja Moskve, prenosi Hina.

Moskva i njeni komunistički saveznici prvi dan invazije u Čehoslovačku su poslali 200 hiljada vojnika, a broj je kasnije narastao na 600 hiljada.

Nakon vojne intervencije, poslednje sovjetske snage napustile su zemlju tek u junu 1991. godine.

Stotine demonstranata okupilo se u ponedeljak uveče ispred ruske ambasade u Pragu kako bi protestovali protiv onoga što smatraju nastavkom uloge agresora u regiji, ukazujući na rusku aneksiju Krima od susedne Ukrajine 2014. godine.

Prema istorijskim podacima, 137 civila ubijeno je u slamanju Praškog proleća u razdoblju između avgusta i decembra 1968.

Obeležavanje ove godišnjice ne prolazi bez kontroverzi – češki predsednik Miloš Zeman ostao je tih u pogledu obeležavanja godišnjice, a mnogi ga liberali optužuju za preveliku bliskost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zbog čega, kako ističu, ne želi biti prekritičan prema onome što su Sovjeti napravili u to vreme.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans