Češki dobrovoljci na strani Ukrajine neće biti krivično gonjeni kad se vrate 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Češke Miloš Zeman i premijer Petr Fijala dogovorili su se večeras da garantuju da neće biti krivično gonjeni Česi koji krenu s oružjem u ruci kao dobrovoljci da se bore na strani Ukrajine, gde je strance pozvao njen predsednik Volodimir Zelenski.

„Dogovorili smo se da nije moguće da se ponudi neka kolektivna mogućnost, ni s obzirom na brojeve, ni zbog izvesnih rizika koji to prate, nije moguće da se pojedinačno odobrava. Ali, dogovorili smo se da možemo da garantujemo da neće biti kažnjeni“, kazao je premijer Fijala novinarima posle sastanka s predsednikom Zemanom u zamku Lani kraj Praga.

Češki državljanima zabranjeno je da službe u stranim oružanim snagama pod pretnjom do pet godina zatvora, a jedino legalno rešenje je kada njihovu pojedinačnu molbu odobri lično šef države.

Predsednik Zeman koji je posle agresije Rusije na Ukrajinu promenio mišljenje o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome je do tada video prijatelja, javno se pokajao i priznao grešku, osudio žestoko napad Rusije na Ukrajinu, nagovestio je i pre sastanka sa premijerom da nije protiv toga da Ukrajincima pomognu i češki dobrovoljci i da bi im odobrio molbe da se bore protiv ruskih snaga.

Premijer Fijala koji, međutim, i dalje ne želi da podstiče ili nagovara Čehe da idu da se bore na tuđoj teritoriji, kazao je da je nađena tehnička mogućnost da se molbe ne odobravaju, već da se po povratku primeni abolicija koju bi potpisali zajedno predsednik i premijer.

Do sada je u Predsedničku kancelariju stiglo oko 300 zahteva dobrovoljaca za Ukrajinu, a Ministarstvo odbrane ih evidentira oko 100.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.