Foto: EPA/WALLACE WOON

„Interpol je cenio sve razloge koji su izneti i našao opravdanim zahtev naše zemlje te je stoga ušao u proceduru stavljanja odbeglog Duška Kneževića na crvenu poternicu, što je juče okončano“, citira Televizija Crne Gore saopštenje Nacionalni biro Interpola.

Naglašeno je da je Crna Gora „zatražila Kneževićevo lociranje i hapšenje“. Knežević je dospeo u žižu javnosti nakon afere „Koverat“ i niza optužbi na račun crnogorske vlati i predsednika Mila Đukanovića.

Duško Knežević je trenutno u inostrnstvu i oglašava se posredstvom društvenih mreža, a osim crnogorskog ima i državljanstvo Velike Britanije.

Podgorički mediji objavili su ranije da su Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske 2018. godine završili pregovore o zaključenju Ugovora o izručenju.

Iako taj ugovor još nije zvanično verifikovan, to ne sprečava izručenje begunaca iz Britanije u Crnu Goru i obrnuto, u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, čije su potpisnice obe države, objavili su mediji u Crnoj Gori, pozibvajući se na saopštenje britanske ambasade u Podgorici.

Povezani tekstovi